"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 28/03/2005

El canvi de model turístic passa per la Lototrot

«La progressió de les aerolínies de baix cost i l'alt nombre de segones residències han abocat el model turístic de les Balears cap a una autèntica situació de crisi, entesa en el sentit de forta transformació». No ho dic jo, són paraules del Sr. Sastre, Director de l'Escola de Turisme i Professor d'Economia de la UIB.

Els empresaris del sector hoteler, en reiterades declaracions, han reconegut que les persones que arriben a Espanya mitjançant companyies de vols barats, representen un turisme de baix consum, amb una estada al lloc de destinació més curta que la resta de clients, i que, habitualment, utilitza establiments no reglats, que solen ser de familiars i d'amics; fins i tot determinats lloguers, no gaire cars, que comparteixen en grup.

Actualment existeixen 28 companyies dedicades a aquesta modalitat de vols econòmics, sobretot des d'Alemanya i la Gran Bretanya, els dos principals mercats emissors de les Illes Balears.

Els viatgers que transportaren el 2004 suposaren un 16'3% del total de turistes estrangers arribats a l'Estat espanyol. No obstant això, aquest percentatge fou més elevat a Catalunya (23,9%) i a les Balears (20,5%).

Les línies aèries mes actives són easyJet, Ryanair i Air Berlín. Aquesta darrera utilitza com a HUB l'aeroport de Palma durant tot l'any.

Vistes així les coses, entenc l'entusiasme que han provocat la Lotrotot i la Promotrot a persones tan assenyades com la Sra. Munar o el Sr. José M. Rodríguez. Fins i tot he captat la finalitat d'aquesta iniciativa: adaptar-se al nou model turístic de Mallorca.

Ja que l'ecotaxa, un euro diari, espantava la clientela i, segons fonts oficials, propicià una baixada molt significativa de turistes, em transmet certa tranquil·litat que, a la fi, s'hagi implantat un model alternatiu per recaptar doblers des de la pròpia Comunitat Autònoma.

Amb la nova iniciativa aconseguirem que el món dels cavalls, sempre glamourós i mirant cap a la gent rica, atregui persones i personatges d'alt nivell (és probable que el mateix príncep d'Anglaterra passi la seva lluna de mel a Mallorca).

A més, fomentant la ludopatia i el joc des de les pròpies institucions, aconseguirem que el turisme que empra les companyies de baix cost i amb escàs poder adquisitiu, tingui l'oportunitat de canviar la seva sort mitjançant les màquines escurabutxaques, pagant així un impost camuflat. Un company meu, molt assenyat, comentava en una reunió que el joc és l'impost dels pobres. Aquestes paraules m'han fet entendre la necessitat de substituir l'ecotaxa per un altre gravamen més adient amb el turisme majoritari que visita i visitarà l'illa.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: