"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 08/05/2005

Llevar les vaques

El sector vac√ļ de llet de les Illes Balears √©s important. I ho √©s per molts d'aspectes: per la seva contribuci√≥ a la producci√≥ final agr√†ria, part important de la producci√≥ ramadera; pel consum de productes agraris (farratges, palla, cereals); per la seva relaci√≥ amb un nombre considerable d'hect√†rees de conreu; per l'exist√®ncia d'un sector vac√ļ de carn que s'hi relaciona i pel manteniment d'una ind√ļstria l√†ctia, formatgera i c√†rnica.

Mentre el Govern està tenint actuacions positives en altres sectors agraris, en l'àmbit lleter és incapaç d'alliberar-se del domini d'un grup de pressió que du la Conselleria i el sector sencer a les roques. Sembla com si el Govern, davant la impossibilitat de prendre decisions de futur que no comprometin els afanys de domini d'aquests senyors, volgués llevar d'enmig les vaqueries. Donar aquest missatge als pagesos és molt negatiu.

L'operació de subvenció de l'abandonament de la producció lletera, amb càrrec als pressupostos -als esquifits pressupostos- de la Conselleria d'Agricultura és un veritable disbarat des d'un punt de vista agrícola. A manca de mesures de suport s'afavoreix l'abandonament de la producció amb una subvenció autonòmica que s'afegeix a la que ja paga el Ministeri d'Agricultura i la UE. Amb això, una comunitat insular i turística que necessita sostenir el seu sector primari es converteix en la que prima amb més recursos l'abandonament de l'activitat lletera. Quin desastre! En lloc d'esmolar feim osques!

La q√ľesti√≥ √©s que la quota aix√≠ abandonada se'n va inexorablement, sense remei i de manera l√≤gica, cap a la Reserva Estatal de quota l√†ctia i √©s distribu√Įda entre els productors de tot l'Estat. Els doblers auton√≤mics balears, els pocs doblers que la nostra comunitat dedica a l'agricultura, serveixen per subvencionar la quota l√†ctia que majorit√†riament obtendran ramaders d'altres comunitats. Els esfor√ßos per donar la culpa al Govern de l'Estat, en aquest cas, s√≥n improcedents. Els veritables culpables d'aquesta p√®rdua de quota l√†ctia de les Illes Balears s√≥n, en exclusiva, els responsables de la Conselleria d'Agricultura.

Sembla que en tema lacti s'estan cometent els errors de sempre. Per√≤ ara encara de conseq√ľ√®ncies m√©s funestes per a tot el sector. El fam√≥s Proagro o Prosequera (ajut directe al sector lleter) va ser positiu per als vaquers, per√≤ ning√ļ ignora que aquests ajuts tot d'una varen ser absorbits per alguns industrials desaprensius baixant el preu de la llet pagada als pagesos. La cosa va arribar a l'esc√†ndol de qu√® la llet a Mallorca era pagada a 42 pessetes i a la Pen√≠nsula sobrepassava les 60 pessetes! La insularitat, id√≤, no √©s tan sols un problema de sobrecosts del transport de mercaderies sin√≥ que √©s un problema de mercats on la compet√®ncia hi est√† alterada -fins i tot eliminada- a favor de pr√†ctiques que perjudiquen el sector productor. √Čs cert que a les Illes Balears costa m√©s produir llet per√≤ tamb√© ho √©s que es paga manco als lleters.

L'embolic que ara s'est√† muntant, inspirat per certs sectors d'ASAJA, de la compensaci√≥ directa de la insularitat per a les vaqueries, sense entrar en les causes que tenen embarrancat el sector, entra dins l'esquema dels ¬ędoblers dins butxaca¬Ľ (que entren per una butxaca -compensaci√≥ d'insularitat- i surten per l'altra -preus baixos-), amb la qual cosa el seu efecte positiu ser√† redu√Įt.

La cosa lògica, de creure's necessari abonar una compensació d'insularitat, seria posar-la en marxa per a tot el sector primari. Sense abordar problemes com la millora de les granges, la seva adequació a les normatives mediambientals, la construcció de plantes per preparar l'alimentació del bestiar, la millora de la comercialització de la carn i la llet o el replantejament de la millora genètica, no es podran trobar solucions per al sector lleter.

Ě
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: