"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 27/10/2005

Sobre la "misteriosa desaparició de Llorenç Villalonga"

Em sap greu haver de respondre l´article que la consellera executiva de Cultura del Consell de Mallorca, senyora Dolça Mulet, va publicar al Diario de Mallorca el 25 d´octubre de 2005, titulat "La misteriosa desaparició de Llorenç Villalonga", però l´escrit no em deixa cap alternativa, perquè almenys conté dues falsedats rotundes que convé aclarir públicament. També crec que hi ha expressions desafortunades i desqualificacions generals injustes, però aquesta és una qüestió que el lector podrà detectar pel seu propi compte.
La primera falsedat rotunda és afirmar que el Departament de Filologia Catalana de la UIB decidí eliminar Llorenç Villalonga de les lectures obligatòries de segon de batxillerat per al present curs 2005-2006. El Departament no va tenir res a veure en aquesta decisió; més clarament, aquest tema mai no s´ha discutit en el seu si. Les lectures obligatòries de segon de batxillerat s´acorden en una sessió de coordinació de l´assignatura convocada per un especialista de la UIB i un de la conselleria d´Educació i Cultura del Govern balear. Hi assisteixen representants de tots els centres privats i públics que imparteixen l´assignatura. El curs 2004-2005 les sessions de coordinació foren dues: la primera al desembre i la segona al maig. Les propostes sobre revisió de lectures es recolliren per correu electrònic entre desembre i maig, i a la segona sessió es va fer la tria, mitjançant diverses votacions. Per a la lectura corresponent a narrativa contemporània, les tres obres seleccionades eren La plaça del Diamant, Bearn i Dins el darrer blau. La discussió va ser llarga, i finalment la votació es va fer entre les dues primeres: Bearn obtingué vint-i-tres vots, i La plaça del Diamant, trenta-un. Així anaren les coses. Potser cal afegir que Bearn va substituir, seguint el mateix sistema, La plaça del Diamant el curs 2001-2002. Per tant, feia quatre anys que es llegia, i la rotació de les lectures obligatòries és un fet habitual.

La segona falsedat rotunda és afirmar que "els alumnes de segon de batxillerat de Mallorca, i de la resta de la comunitat autònoma, no llegiran cap autor mallorquí ni menorquí ni pitiús aquest curs". Els professors que imparteixen l´assignatura hauran d´explicar temes com "Escola Mallorquina. Joan Alcover i Miquel Costa i Llobera", "Novel·la de Postguerra. Mercè Rodoreda i Llorenç Villalonga", a més d´altres més generals sobre Renaixença, modernisme, poesia i teatre de postguerra. Si aconsegueixen fer-ho sense que els seus alumnes llegeixin cap text d´autor insular, seran uns autèntics malabaristes. Per dir-ho més clar: els continguts de l´assignatura asseguren una àmplia presència d´autors de les Balears, i em consta que els professionals que la imparteixen, molt sensibles al tema, encara reforcen més aquesta presència. Voler fer creure el contrari és simplement voler fer creure una falsedat, i no sé a quins interessos respon.
Aquesta és la realitat, i, si cal discutir res, és d´aquesta realitat que s´ha de partir, no de les deformacions malintencionades o desinformades æaixò sí que no ho puc saber joæ que conté l´esmentat article. Tampoc no treu cap voler relacionar aquesta tria de lectures amb els canvis que hi va haver la primavera passada a la direcció de la Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem. Si algú ho vol comprovar, li puc donar la relació de les cinquanta-quatre persones que assistiren a la reunió que, amb el seu vot, decidiren les obres íntegres que s´havien de llegir el curs 2005-2006. Ells el podran treure de qualsevol dubte.

Al marge ja d´aquesta qüestió de fons, no em sé estar de dir que em sembla molt greu atorgar "una tendència política molt específica" a tot un departament, compost per més de trenta professors. No cauré en la trampa de discutir això. Més greu em sembla encara afirmar que "la Universitat de les Illes Balears [...] no es pot deixar dirigir per il·luminats sectaris": dit així -i és com ho diu l´article- afecta tota la direcció de la Universitat, i la consellera executiva de Cultura del Consell de Mallorca hauria de reconèixer el seu error i retirar aquesta afirmació com més prest millor. Si només es volia referir al Departament, tant jo, que en som el director, com el doctor Pere Rosselló, que n´és el subdirector, com el doctor Gabriel Ensenyat, que n´és el secretari, els tres que en l´actualitat el dirigim seguint els acords que es prenen al Consell del Departament, lamentam profundament la consideració que li mereixem. També li vull recordar que el Departament de Filologia Catalana s´ha distingit precisament pels treballs d´investigació i de difusió de la vida i l´obra de Llorenç Villalonga.

Joan Mas i Vives és director del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB, professor especialista, nomenat per la UIB, de l´assignatura Llengua Catalana i Literatura de segon de batxillerat.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: