La influenza aviar és un virus
de la famÃlia orthomyxoviridae del gènere Influenzavirus. El virus pot ser
inactivat amb l'aplicació d'altes temperatures (56º durant 3 hores o 60º
durant 30 minuts). També s'inactiva amb pH à cids i amb oxidants com
l'hiploclorit sòdic o cà lcic, sabons, detergents i dissolvents de lÃpids,
com també desinfectants com formalina i composts de iode. La malaltia és
contagiosa i afecta gran nombre d'espècies d'aus, tant domèstiques com
silvestres. Les més susceptibles són les gallinà cies i les faisà nides. Les
més resistents són les anà tides, que juguen un important paper com a
portadores.
La transmissió principal és per
mitja de contacte directe i les mesures de prevenció es basen en l'aplicació
de mesures de bioseguretat a les explotacions avÃcoles, evitant el contacte
amb aus silvestres i extremant el control sobre els moviments de les persones,
els vehicles i els animals des de les zones afectades.
A la reunió del 14 de setembre
de la Comissió Europea, es varen aprovar els plans estatals de lluita contra
la influenza aviar. En aquests programes es detallaren el nombre de mostres
que s'han de fer d'aus domèstiques i silvestres a cada paÃs i el tipus de
proves que s'han de realitzar. A l'estat espanyol, s'han de prendre 28.080
mostres en aus domèstiques i 792 en aus silvestres.
Des de 1959, s'han detectat 32
focus d'influenza aviar en aus a nivell mundial. D'aquests, sols 5 afectaren
un elevat nombre d'explotacions i tan sols un s'estengué a altres països. El
brot actual començà a Corea del Sud el desembre del 2003.
A l'actualitat, després dels
focus registrats a Rússia i al Kazakhstan el mes de juliol, s'han detectat
nous focus a Turquia i a Romania. En conseqüència, s'ha prohibit la
importació d'aus vives des d'aquests països. Segons la FAO, la possible
aparició de brots a la UE és sols una fase de la propagació de la malaltia,
que tendrà com a noves destinacions Àfrica i l'Orient Proper, a on s'espera
que hi arribi el mes de desembre.
Segons l'Agència Espanyola de
Seguretat Alimentà ria, el grip aviar és una malaltia de les aus registrada
fa anys que rarament es pot transmetre a l'home, ja que requereix un contacte
reiterat i pròxim amb animals vius malalts. En cas de contagi, els grups de
risc més elevat són les persones que fan feina a les granges afectades, els
serveis veterinaris i els involucrats en el control de la malaltia. Fins ara
no està clarament confirmada la possibilitat de transmissió de persona a
persona, ni el contagi per via alimentà ria. Sembla que la malaltia es
transmet per via respiratòria. Els experts afirmen que el consum de carn d'au
no suposa gens de risc per a la salut humana. Per tant, no ens trobarÃem
davant un cas d'estricta seguretat alimentà ria, ja que no existeix risc de
transmissió per carn o per ous.
La producció avÃcola europea és
lliure de la malaltia i de qualsevol altra patologia, a causa dels severs
controls sanitaris. La malaltia tampoc no és present, per ara, en cap
territori de la UE, encara que sà que hi ha estat en el passat recent.
Les mesures preses són: control
de les importacions d'aus i els seus productes, i intensificació del programa
de vigilà ncia. Existeix la possibilitat de contenir la malaltia per vacunació,
però abans d'arribar a aquesta mesura s'han d'avaluar moltes coses. El risc
és als països del sud-est asià tic, on seria possible la recombinació del
virus de la influenza aviar i el virus del grip humà mitjançant una mutació
genètica. Aquest és el gran temor de les autoritats sanità ries.
En definitiva: la influenza aviar
és a les portes d'Europa. Les mesures preses per la UE fins ara han estat les
correctes i el tema és prou important per extremar tota casta de precaucions.
La informació adequada de tot el que afecta aquest virus serà de gran importà ncia
per tal d'evitar-ne l'extensió i impedir incidències en la salut de les
persones.