"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 11/06/2006

Entrevista a Eduard Riudavets

www.diaridebalears.cat
¬ęVolem que una comissi√≥ investigui les subvencions a Asociaci√≥n Familiar¬Ľ

Eduard Riudavets, del PSM-Menorca, diu que s'està creant una xarxa reaccionària
B. PICORNELL.Palma.
-El PSM ha anunciat actuacions en relació a l'escàndol de les subvencions a Asociación Familiar. Què pensau fer?

-Sabem, gr√†cies a la pregunta formulada per la socialista Aina Rado, que vicepresid√®ncia ha atorgat a aquesta organitzaci√≥ m√©s de 240.000 euros fins a una data determinada. Ens falta actualitzar la informaci√≥ i afegir-hi el que hagui pogut rebre d'altres departament, com la conselleria d'Immigraci√≥. Per√≤, en primer lloc, volem que ens expliquin quin criteri han seguit per donar aquestes subvencions, perqu√® ens consta que moviments de renovaci√≥ pedag√≤gica i sindicats han patit un retall en les ajudes que reben. Tamb√© volem que el Govern expliqui quants de doblers havia assignat a aquesta associaci√≥ quan es deia Acci√≥n Familiar. La nostra idea √©s acabar demanant la constituci√≥ d'una comissi√≥ d'investigaci√≥, perqu√® han estat 40 milions de pessetes per a una associaci√≥ que no representa ning√ļ.

-Com funciona Asociación Familiar?
-√Čs una organitzaci√≥ que publica enquestes i realitza manifestacions en moments molt concrets, √©s a dir, quan conv√© al Govern o al PP. Publicaren una enquesta per atacar la LOE; ara una a favor del Decret de Triling√ľisme. S√≥n enquestes teledirigides en connviv√®ncia amb el Govern.

-També defensen la segregació de nins i de nines a les aules.

-S√≠, i, des d'unes postures absolutament reaccion√†ries, en la l√≠nia del col¬∑legi que els Legionarios de Cristo volen crear a Mallorca. A Menorca, Asociaci√≥n Familiar pret√©n que es prohibeixi el nudisme a platges on no s'havia produ√Įt mai cap problema per aix√≤. Ha fet campanya contra el matrimoni entre homosexuals afirmant que representava un risc de peder√†stia per als infants. Aqu√≠, a Menorca, est√† dirigida per Antoni Camps, que, despr√©s reapareix en una plataforma a favor de la construcci√≥ del dic de Ciutadella.

-Estan involucrats en la campanya contra la normalització del nom de Maó?

-S√≥n el mateix tipus de gent, per√≤, com a AFA, encara no hi han entrat. √Čs una manifestaci√≥ m√©s que el PP est√† creant una xarxa a trav√©s de subvencions. Ja hi ha precedents, com l'associaci√≥ ve√Įnal que es cre√† a Palma en temps de Jos√© Mar√≠a Rodr√≠guez. Despr√©s, un mitj√† radiof√≤nic i un altre escrit donen cobertura medi√†tica a totes aquestes campanyes.

-Què ha passat amb la llengua i l'Estatut?
-La nostra postura no podia ser m√©s suau. La llengua √©s una q√ľesti√≥ que el PP utilitza demag√≤gicament des de fa molts d'anys i la treuen quan conv√© per atacar l'adversari. A mesura que la campanya electoral avanci treuran tots els fantasmes a passejar. Aquesta √©s la l√≠nia que s'ha pres des del principi. Totes les mesures que ha impulsat el conseller d'Educaci√≥ han estat amparades amb el mateix discurs. Per al PP tot √©s q√ľesti√≥ electoral.

-La transformació demogràfica de les Balears facilita aquest discurs?

-Sí, però no és irreversible. En tot cas, és simptomàtic que en el debat de política general, per primera vegada, un president utilitzà el castellà en el seu discurs per dirigir-se als immigrants. Volen fer creure a aquest col·lectiu que la resta de partits els imposaran una llengua, els tractaran com a ciutadans de segona, etc.

-Com s'hi pot plantar cara?
-Sí. S'ha de parlar clar, especialment el partit socialista. S'ha dit a aquesta gent, que ve de moltes de nacionalitats, que el català pot ser una llengua d'integració. S'ha dit, sense complexos, que el PP utilitza la llengua com a un arma electoral.

-√Čs curi√≥s que els pretesos liberals s'oposin a una esmena que proclama la igualtat entre les lleng√ľes.

-√Čs un principi que hauria d'estar assumit, per√≤ √©s que, de liberals, no en tenen res.

-Com veis des de Menorca, l'evolució del PSM mallorquí?

-Amb molt de respecte, perquè ells han respectat la nostra opció d'anar coaligats amb Els Verds. Desitjam que s'arribi a una sol·lució no traumàtica; vull dir que la gent que quedà en minoria dins el partit assumeixi la realitat.

-No l'observau també amb preocupació?
-Veim amb preocupaci√≥ les not√≠cies de companys que abandonen ajuntaments. En canvi, no ens preocupa que es tri√Į una f√≥rmula diferent a la nostra per conc√≥rrer a les eleccions.

-Per què a Menorca es fa una coalició amb Els Verds?

-Perquè compartim espais i ideologies similars i perquè existeix respecte entre les dues formacions. Així hem pogut elaborar un programa conjunt ecologista, menorquista i social.

-No hi ha por a anar tot sols?
-No. La coalició no ha estat un salvavides. Tenim la convicció que així augmetarem i aconseguirem el segon diputat.

-Governau amb els socialistes de Menorca, que, almanco a nivell simb√≤lic o de sigles, han preferit mantenir el ¬ęPSOE¬Ľ a barrejar-lo amb el ¬ęPSIB¬Ľ.

-√Čs vera que no han canviat sigles, per√≤ tenen un visi√≥ de la realitat nacional bastant avan√ßada. Governam junts el Consell i hem creat un reglament de normalitzaci√≥ ling√ľ√≠stica molt avan√ßat.

-Quina salut té el pacte del Consell?
-Excel·lent, tant a nivell de partits, com a nivell de relacions entre Joana Barceló i la nostra secretària general i consellera d'Economia, Tuni Allés. Hi ha hagut divergències, però sempre s'han aclarit de portes endins, des del diàleg i la cessió en funció d'un projecte compartit.

-Pensau que tendr√† continu√Įtat la pr√≤xima legislatura?

-En tenc gairebé la seguretat. Les polítiques del PP a Menorca han estat tan dirigides des de Menorca i tan contra el Consell Insular que ens facilitaran reeditar el Pacte de Progrés després de les eleccions autonòmiques.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: