"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 10/06/2006

Normalitzaci√≥ ling√ľ√≠stica (II): Del 1994 al 2003 la l√≠nia ascendent segueix

L'any 1994 a causa de l'anomenada (i ressenyada dissabte passat) Ordre Rotger, es produeix la ruptura entre el Govern i el moviment ciutad√† en favor de la llengua catalana. Aleshores comencen les grans mobilitzacions en favor de la llengua. El Correllengua, les Diades per la llengua... L'intent de retroc√©s des del Govern queda aplacat i s'obliden aventures t√®rboles com l'intent de promoure el secessionisme a trav√©s d'associacions creades al despatx de Jos√© Mar√≠a Rodr√≠guez com ¬ęSa Nostra Terra¬Ľ.

Es promou el fam√≥s (i ara amena√ßat) Decret de M√≠nims i la l√≠nia ascendent i coherent amb el principi de progressivitat marcat a la Llei de Normalitzaci√≥ Ling√ľ√≠stica, segueix. Aquestes s√≥n algunes de les passes fetes en el cam√≠ de la progressiva normalitzaci√≥ de la llengua catalana:

- Decret 92/1997, de 4 de juliol, que regula l'√ļs i l'ensenyament de i en llengua catalana, pr√≤pia de les Illes Balears, en els centres docents no universitaris de les Illes Balears, en virtut del qual com a m√≠nim la meitat de les assignatures de l'ensenyament no universitari s'haurien d'impartir en catal√†.

- Sentència 46/1991 del Tribunal Constitucional de 28 de febrer (...) el coneixement del català, fins aleshores un simple mèrit, passava a ser un requisit.

- Decret 132/1996, de 28 de juny, pel qual s'aprova el Reglament que regula l'exig√®ncia de coneixements de llengua catalana a les proves d'acc√©s a la funci√≥ p√ļblica i a les places de personal laboral al servei de l'Administraci√≥ de la CAIB.

- Decret 222/1996, de 21 de desembre, pel qual s'estableixen les instruccions per fixar els criteris per a la determinació dels nivells de coneixement de català en relació amb els llocs de treball de l'Administració de la Comunitat Autònoma, corresponents al personal funcionari.

- La reforma de l'Estatut de 1999 va significar la consolidaci√≥ de l'estatut ling√ľ√≠stic amb la introducci√≥ en l'article 3 d'un apartat 3 que diu: ¬ęLes institucions de les Illes Balears garantiran l'√ļs normal i oficial dels dos idiomes, prendran les mesures necess√†ries per assegurar-ne el coneixement i crearan les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues lleng√ľes quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears¬Ľ.

En l'article 17.4 de l'estatut que la comunitat autònoma podrà sol·licitar del Govern de l'Estat la formalització de tractats o de convenis internacionals per fomentar la seva cultura.

En l'article 17.4 de l'estatut que la comunitat autònoma podrà sol·licitar del Govern de l'Estat la formalització de tractats o de convenis internacionals per fomentar la seva cultura.

54.2 i 56.2 de l'Estatut estableixen que en la resolució dels concursos per proveir les places de magistrats, jutges, notaris, registradors de la propietat mercantil i corredors de comerç serà un mèrit preferent conèixer el català.

- Decret 125/2000, de 8 de desembre, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de l'educació infantil, l'educació primària i l'educació infantil, l'educació primària i l'educació secundària obligatòria, que en l'article 3.1 proclama que el català és la llengua de l'ensenyament.

- Decret 25/2001, de 16 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament que regula l'exig√®ncia de coneixements de llengua catalana en els procediments selectius d'acc√©s a la funci√≥ p√ļblica de l'Adminitraci√≥ del Govern de les Illes Balears.

- Decret 115/2001, de 14 de setembre de 2001, pel qual es regula l'exig√®ncia de coneixements de les lleng√ľes oficials al personal docent.

Tamb√© √©s important assenyalar que en aquest per√≠ode, concretament el 2 de febrer de 2001 l'Estat ratifica la Carta europea de les lleng√ľes regionals o minorit√†ries, que en alguns aspectes -com per exemple la just√≠cia- assumeix compromisos que superen la legislaci√≥ interna.
Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: