"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 10/07/2006

Parlant, com si no?

Article publicat a Diari de Balears el 10 de juliol del 2006.

La q√ľesti√≥ basca ha presidit durant anys la pol√≠tica espanyola i ha ocupat gran part de la vida quotidiana dels ciutadans i ciutadanes molt m√©s enll√† del Pa√≠s Basc. Despr√©s de m√©s de quatre d√®cades de conflicte, el balan√ß √©s el d'una etapa de dolor i de terror que representa un aut√®ntic anacronisme dins l'Europa del segle XXI.

Sovint -i molt especialment en √®poques bastant recents- el protocol d'actuacions aplicat per l'Estat al ¬ęconflicte basc¬Ľ ha estat contrari a la doctrina internacional i, sobretot, al senit com√ļ: il¬∑legalitzaci√≥ d'un dels agents importants del proc√©s (Herri Batasuna, m√©s de 200.000 suports electorals), introducci√≥ d'un clima de crispaci√≥ social i divisi√≥, utilitzaci√≥ de les v√≠ctimes, criminalitzaci√≥ del nacionalisme i polaritzaci√≥ de la pol√≠tica.

Després d'una treva de tres anys sense víctimes mortals -a pesar de la persistència d'altres formes d'extorsió-, la declaració de Batasuna al Velòdrom d'Anoeta a favor de la pau i de la normalització política va ser tota un declaració programàtica.

El 22 de mar√ß d'enguany arriba l'Alto el foc permanent per part d'ETA, la not√≠cia que tots vol√≠em sentir. Tots? No, tots no. Perqu√® n'hi ha que encara esperen pescar dins les aig√ľes t√®rboles de la crispaci√≥ i la venjan√ßa. N'hi ha que saben que l'opini√≥ p√ļblica espanyola no √©s coincident amb la del Pa√≠s Basc. N'hi ha que cerquen els vots a qualsevol preu. N'hi ha que pensen que la pau no els ha de distorsionar el seu clar√≠ssim gui√≥ pol√≠tic.

Fa uns dies José Luis Rodríguez Zapatero anunciava al Congrés dels Diputats -no al ple, tanmateix- una excel·lent notícia: l'inici del diàleg amb ETA amb dues premises importantíssimes: el respecte a la memòria de les víctimes i a la voluntat del poble Basc.

L'inici d'una nova etapa de di√†leg i de reconciliaci√≥ (evidentment l'√ļnica sortida possible) ha estat contestada pel PP amb el rictus habitual de qui no es resisteix a abandonar la via madeinPP de ¬ęsolucionar¬Ľ la q√ľesti√≥ basca: tancar diaris, il¬∑legalitzar partits, endurir el codi penal, polititzar la vida judicial, perseguir els c√†rrecs p√ļblics, deshumanitzar la vessant policial i penitenci√†ria, crispar l'opini√≥ p√ļblica...

La responsabilitat d'acabar amb ETA és molt alta, per respecte dels drets humans i per normalitzat la vida política del País Basc. Evidentment, això no es podrà fer sense la reparació moral de les víctimes i sense solucionar la incomunicació entre els partits polítics -Zapatero encara es resisteix a revisar la Llei de partits-. I dues grans amenaces (l'unilateralisme i l'estancament) planen perillosament sobre tot el procés.

Per tot aix√≤ √©s fonamental la trobada d'un espai com√ļ d'integraci√≥ i de no exclusi√≥, la implicaci√≥ de la societat, la participaci√≥ de Navarra i la progressi√≥ segura del proc√©s, encara que el final encara sigui tan incert.

Tot aix√≤ no ser√† possible sense la defensa dels drets humans, sense la posada en marxa d'una taula de partits, sense el plantejament global i plural dels acords, sense la consulta a la ciutadania i si no es prioritza la reconciliaci√≥. √Čs una llarga hist√≤ria de patiment. Una hist√≤ria en qu√® s'han conculcat reiteradament els drets humans i les esperances d'un poble. Una hist√≤ria que nom√©s pot acabar amb un acord que nesqui de la voluntat popular i que sigui ratificat per la societat basca.

La reconciliaci√≥ √©s l'objectiu; el di√†leg, el cam√≠; la pau, l'√ļnica prioritat. La no viol√®ncia i la paraula han de deixar de ser la reivindicaci√≥ dels grups pacifistes i de la societat civil i ha de ser, a partir d'ara, el major consens de la vida p√ļblica i institucional.

Gabriel Barceló Milta
Secretari general del PSM-Entesa Nacionalista de Mallorca

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: