"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 25/10/2006

Entrevista de l'AVUI a Pere Sampol

Pere Sampol, considerat un dels més brillants diputats i oradors de la història de la democràcia balear, abandona el seu escó. Autor de la famosa frase "Això és es colmo!", àmpliament repetida en els programes de zàping televisiu, en aquesta entrevista fa un breu repàs dels trenta anys que porta dedicat a la política.Entrevista realitzada per Pere Mu√Īoz.


Pere Sampol, considerat un dels més brillants diputats i oradors de la història de la democràcia balear, abandona el seu escó. Autor de la famosa frase "Això és es colmo!", àmpliament repetida en els programes de zàping televisiu, en aquesta entrevista fa un breu repàs dels trenta anys que porta dedicat a la política.

- Què és el millor i el pitjor de la seva llarga trajectòria política?

- El millor, els resultats del 1979 i el 1995, quan el PSM va passar de tres a cinc diputats, i la protecció d'un centenar d'espais urbanitzables a la legislatura 1995-1999. El pitjor, els resultats del 2003.

- Hi ha persones que consideren que és massa jove per abandonar la política...

- Pertany a una generació que ens iniciàrem en política molt joves, quan el franquisme estava a les acaballes. Només deix la política institucional. Tornaré al meu lloc de treball i dedicaré el temps lliure a impulsar l'Institut d'Estudis Nacionalistes, que formarà futurs quadres i difondrà l'ideal nacionalista, ecologista i de justícia social.

- Vostè ha descrit la situació política a les Balears com "d'emergència nacional"...

- El govern PP-UM ha suposat l'atac més gran (polítiques urbanístiques i viàries excessives, llengua catalana arraconada, IB3 controlada pel PP) a la identitat de les Balears, llevat de Menorca, gestionada pel govern insular PSOE-PSM. Quatre anys més impossibilitarien qualsevol opció de redreçament nacional.

- Però a Catalunya Matas és ben considerat fins i tot en sectors nacionalistes, no?

- Agrada perqu√® no q√ľestiona la unitat de l'idioma, per√≤ no coneixen les pol√≠tiques reals que impulsa. Un alt dirigent de la Generalitat declar√†: "A les Balears els partits estatals han assumit la realitat nacional", i li vaig replicar "¬ŅAix√≠, creu que ja no √©s necessari un partit nacionalista a Mallorca?", i de seguida s'adon√† del seu error.

- ¬ŅEl seu partit √©s en un dels moments m√©s dif√≠cils de la seva hist√≤ria?

- A Mallorca només hi ha tres espais possibles: PP, PSOE i un tercer que es pot configurar al voltant del PSM o d'UM. La principal crítica que els renovadors feien a la direcció era que el PSM estava a la defensiva davant els altres partits. Ara el PSM ha pres la iniciativa i lidera un projecte de Bloc nacionalista i progressista, amb una participació d'independents, semblant al BNG.

- ¬ŅT√© sentit un Bloc nom√©s amb EU-EV com a soci?

- Al Bloc s'hi apunta qui vol a partir d'un ideari nacionalista i de progr√©s. √Čs una organitzaci√≥ sobirana, sense imposicions de fora i que defensa el dret d'autodeterminaci√≥ dels Pa√Įsos Catalans. UM hi pot entrar quan no posi els seus interessos al davant dels del pa√≠s. ERC-Mallorca sempre s'ha presentat en solitari i no ha tret un trist regidor. Ara rebutja una oferta que li garanteix un diputat i diversos regidors. ERC divideix, una vegada m√©s, el nacionalisme tot afavorint el PP. Els seus electors no s√≥n conscients del mal que estan fent al nacionalisme a les Illes i al Pa√≠s Valenci√†.

- Quin creu que seria el millor president per a Catalunya?

- Artur Mas seria el millor president per a Catalunya i el millor president de Catalunya per a les Balears. Aquesta legislatura, ignorant l'Obra Cultural Balear, Bargall√≥ (cosa que no va fer mai Pujol), en nom de la Generalitat, sign√† un conveni amb Matas pel qual l'OCB perdia els drets sobre les freq√ľ√®ncies televisives. Va tapar el senyal de TV3 a diferents indrets de les Balears i va deixar-nos sense futbol en catal√† per primera vegada en 25 anys. Aix√≤ ho han de saber els electors de Catalunya.

- ¬ŅPacta amb EU a les Balears per formar un nou partit i d√≥na suport a CiU?

- Sí. CiU i PSM respecten les seves polítiques internes perquè els projectes nacionalistes s'han d'adaptar a la realitat social de cada territori.

- Maria A. Munar, presidenta de Mallorca, va dir que UM era l'√ļnic partit nacionalista que quedava a Mallorca...

- UM ha votat contra l'equiparaci√≥ de catal√† i castell√† proposada pel PSM i EU-Verds al nostre Estatut. Ha votat a favor del decret de triling√ľisme de Matas, que redueix les hores d'ensenyament en catal√†. Ser nacionalista no √©s q√ľesti√≥ de noms, sin√≥ d'actituds i d'estar amb els que defensen el pa√≠s, no amb els que l'ataquen. UM, fins que no canvi√Į l'actual direcci√≥, √©s m√©s negocilista que no nacionalista.
Ě
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: