"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 01/12/2006

O Bloc per Mallorca o bloc de l'asfalt

Article d'opinió de Gabriel Barceló, secretari general del PSM i cap de llista del Bloc per Mallorca, publicat a Diario de Mallorca.A mesura que passen les setmanes veim que la decisió del PSM d´impulsar un Bloc Nacionalista i Progressista és l´única resposta possible a la situació actual de Mallorca.

Les forces que hem signat l´acord de constitució d´aquest bloc progressista i mallorquinista estam d´acord en totes les qüestions de l´agenda política que són rellevants per a la vida del país. Fa només deu dies hem tornat a veure que PSOE i UM impulsen un conveni de construcció de noves autopistes que, lluny de resoldre els problemes dels accessos a Palma -col·lapsats pels rius de cotxes encarrilats en embuts d´asfalt pel tàndem Matas&Munar-, ajudarà a ofegar encara més la ciutat i obrirà a la colonització immobiliària indrets -llegiu Son Sardina- que encara resisteixen el tsunami de ciment i asfalt que devasta l´illa i posa el metre quadrat habitable fora de l´abast dels treballadors mallorquins.

La ciutat i l´illa han arribat al caire d´un fondal i el PP-UM està decidit a fer una passa endavant. El PSOE, si cal, hi aporta els mitjans i les excuses. Palma i Mallorca avancen cap al col·lapse circulatori, social i ambiental i la política de transport i mobilitat no és un aspecte menor d´aquest problema. En aquest terreny, si observam més els fets que la retòrica, veurem que PSOE, UM i PP defensen el mateix model: la ciutat extensiva sobre tot el territori, la colonització residencial de l´illa, la segregació classista de l´espai i la rendició incondicional al transport privat. En tres anys de Govern de Rodríguez Zapatero, ni un sol euro ha estat destinat a la xarxa ferroviària de les Balears, però l´Estat pagarà més asfalt per als cotxes i per a les pistes dels aeroports. PP, UM i PSOE coincideixen en el model territorial i econòmic. Només els diferencia el ritme i l´estil en l´aplicació de l´eutanàsia territorial.

Davant d´aquest bloc de la gravilla s´aixequen només dues veus parlamentàries: les dels grups de consellers insulars del PSM-Entesa i d´Alternativa (EU-Els Verds). La coincident votació en la qüestió del segon cinturó ha destacat les nostres veus com les de l´única oposició a un model depredador, costosíssim i insostenible.

Un model que, arreu del món, ja és rebutjat perquè aboca la civilització i el planeta al caos i la misèria. Aquestes darreres setmanes ens han duit nombrosos exemples: el documental promogut per Al Gore sobre el canvi climàtic; l´informe del Col·legi d´Enginyers Industrials de Catalunya que denuncia que, a la Unió Europea, els morts per la contaminació automobilística quintupliquen les esgarrifoses xifres dels accidents de trànsit; o l´article de Bill McKibben en el National Geographic d´aquest mes.La política que, en el Govern i en el Consell, impulsen M&M i que generosament financen Antich i ZP és la política del petroli, l´asfalt i la urbanització. Una política que ha fet que el nombre de morts per accident de trànsit a Mallorca augmenti, en comptes de minvar. Més autopistes: més inseguretat. La política del PP-UM és la política del passat.

I si a la notícia d´aquest mes (Madrid paga autopistes: alerta, Son Sardina!) hi afegim les de l´hemeroteca, comprovarem que, al llarg de la legislatura, hi ha hagut dos partits, PSM i Alternativa, que hem coincidit a ser l´única oposició a l´estatutet de rebaixes que han pactat PSOE, UM i PP; els únics que no hem renunciat al concert econòmic solidari (aviat diuen Antich i Matas adéu al pegat dels tres mil milions!); els únics que hem demanat una autèntica equiparació legal del castellà i del català; els únics que ens hem oposat tant al Pla Territorial Insular d´UM i PP -descaradament depredador- com ens oposàrem fa tres anys al PTI de PSOE i UM -l´eutanàsia amb anestèsia. Finalment, PSM i Alternativa hem estat els únics grups que han denunciat amb insistència no només les corrupteles del PP al Govern, sinó també les d´UM al Consell. Per això, la nostra entesa era inevitable: l´única alternativa per una Mallorca culta, neta, lliure, justa, pròspera i equilibrada.

Compten els fets, no les paraules. I els fets avalen que el Bloc per Mallorca (PSM-Alternativa) és l´única garantia que l´Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears aplicaran, del 2007 en endavant, polítiques autènticament mallorquinistes, de progrés i sostenibles. Perquè no són els partits ni les sigles, sinó el país i la gent, allò que compta. 
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: