"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 05/01/2007

EL BLOC: SOBIRANIA I PROGRÉS

Article de Marta Prunés, secretària d'Organització del PSM-Entesa Nacionalista de Mallorca, publicat avui a Diari de Balears.Des del PSM-Entesa Nacionalista saludam el manifest de "Sobirania i Progrés" i, amb la "Crida per Mallorca", la pública arribada a les terres mallorquines de la plataforma -inicialment continental- que l'impulsa. Trobam entre els vostres portaveus persones amigues amb qui hem compartit anys de lluita i militància. Seguim en el mateix camí, perquè els vostres objectius són els nostres. Com vosaltres, en el PSM "compartim la idea que el benestar de la nostra societat depèn de l'assoliment de la sobirania política plena". Encara més, constatam, com vosaltres, que ens cal "la definició d'una estratègia global per a l'exercici del dret a l'autodeterminació".

També pensam que, perquè aquest nou pas en la construcció nacional sigui possible, calen espais de transversalitat entre els partits polítics i un fort impuls de la societat civil. Però, sobretot, pensam, com vosaltres, que aquesta tasca ha de tenir present que el projecte sobiranista ha de ser "majoritari en la nostra societat".

Coincidireu amb nosaltres que cal una expressió política del projecte sobiranista o, com a mínim, una franca coordinació entre les distintes forces que, arreu dels Països Catalans, malden per aquest objectiu nacional. I coincidireu també a veure que els Països Catalans som una nació plural amb territoris en què, històricament, l'articulació del procés d'alliberament nacional ha adoptat formes i ritmes autòctons. L'arribada del sobiranisme a la majoria social ha de tenir present aquest fet: l'existència de societats plurals -històricament conformades- en el si de la nació.

El PSM-Entesa Nacionalista és un partit sobirà, mallorquí, que al llarg dels darrers trenta anys ha treballat per fer efectiu el reconeixement del dret a l'autodeterminació de les Illes Balears en el marc dels Països Catalans. Nombrosos ajuntaments de les nostres illes signaren una moció en aquest sentit durant els primers anys noranta. El nostre partit impulsà aleshores una campanya que trobà ressò, fins i tot, entre alguns regidors i batles del Partit Popular. "Eren altres temps!" direu. Potser, però ens cal repetir, com Jaume III de Mallorca, "tenc fe en el meu poble" i no deixar anar mai la llum de l'esperança enmig de la dissort.

Quant a la situació política en el nostre àmbit d'actuació, l'illa de Mallorca, no se'ns amaga que l'espai polític sobiranista és petit i lamentablement fragmentat; la qual cosa condueix a la desorientació i el desànim d'una part important de la població que, tot i sentir fondament l'anhel de la llibertat nacional, sovint acaba abocant els seus sufragis a les urnes del dubtós vot útil. La tasca de destrucció del país, la terra i cultura que han emprès el PP i els socis d'UM no deixa espai per a la frivolitat.

Per aquest motiu, en el PSM ens hem proposat de bastir un espai polític que reuneixi el treball de totes les forces progressistes que comparteixin, entre d'altres, l'objectiu polític de fer efectiu el dret a l'autodeterminació. D'aquesta proposta n'hem dit el Bloc per Mallorca i ja ha començat a reeixir en els seus objectius. El Bloc uneix, de moment, els nacionalistes d'esquerra del PSM i una altra organització sobirana de l'esquerra mallorquina: Alternativa per Mallorca, producte de l'entesa entre Esquerra Unida de Mallorca i Els Verds. El Bloc (PSM-Alternativa) té en un lloc destacat del seu programa la defensa del dret a l'autodeterminació. Feim, per tant, tot el possible perquè aquest dret sigui assumit per una majoria de la població, fins i tot més enllà de l'espai estrictament nacionalista. La incorporació dels federalistes a la lluita unitària per la sobirania -colze a colze amb els sobiranistes i els nacionalistes d'esquerra- és, en aquest sentit, un èxit històric innegable. I sense precedents.

El Bloc per Mallorca és obert a tothom que comparteixi aquest anhel. Falten encara cinc mesos per a les eleccions i tot està per fer. Cridam, doncs, als companys d'Esquerra Republicana, als amics de l'Entesa i a tots els mallorquins que anhelen un govern nacional i de progrés per a aquestes illes que uneixin els seus esforços en aquesta proposta generosa de superació del partidisme i d'unitat nacional que es diu Bloc per Mallorca.

Compartim l’esperit i la lletra de la Crida per Mallorca quan denuncia l’anomalia "que les forces polítiques que coincideixen en el fet que el 31 de desembre és la diada històrica que marca la nostra pertinença nacional, no puguin anar juntes, o ser el bessó d’aliances més àmplies, per afrontar les properes convocatòries electorals". Per això el Bloc, convocant de la diada, és una crida permanent a la unitat de tots els que, com vosaltres, "aspiram a un país més just, pròsper i sostenible i a un millor estat del benestar".

De moment, ja hem aconseguit que tres partits polítics que avui representen prop del quinze per cent de l'electorat mallorquí s’uneixin entorn d’aquest programa. Això no és encara una majoria nacional, però estam en el camí de reunir-la, tot cercant en el camí comú companys procedents de tradicions polítiques distintes que - si en el passat ens havien distanciat- ara s'uneixen en la lluita per un futur comú: la llibertat de les persones i dels pobles, el progrés social i la sostenibilitat ambiental. Per Mallorca, facem aquesta crida: treballem la unitat, eixamplem els espais. Facem Bloc!

      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: