"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 23/02/2007

EMILI DARDER, BATLE

Article de Nanda Ramon, candidata del Bloc per Palma, publicat avui a Tribuna Mallorca.El 70è aniversari de l’afusellament d’Emili Darder arriba en un moment de convulsió política: corrupció, coacció, revenja, manipulació, impunitat... semblen ser a Mallorca “marca de la casa”. En aquest context de desprestigi i de perillositat de l’esfera pública no sembla fàcil captar “noves vocacions” per a la causa política.

Setanta anys després, és més evident que mai que l’afusellament d’Emili Darder –i Antoni Mateu, Antoni Ques i Alexandre Jaume– va ser concebut com un càstig “exemplar” contra el republicanisme mallorquí, però també la decapitació d’una avantguarda intel·lectual i ideològica que de vegades sembla que encara no hem sabut restituir.

Paral·lelament els més de 3.000 morts i desapareguts durant la repressió franquista –uns altres, per cert, també pendents de restitució– també han ajudat a difondre un missatge diàfan a Mallorca: «No et fiquis en política».

Deu ser per això que molts de joves prefereixen canalitzar el seu compromís social o patriòtic al marge de la política o –més sovint encara– van simplement a la seva bolla.

Per això, convé aprofitar l’efemèride del 70è aniversari per recuperar la trajectòria i l’aportació d’un gran batle i difondre la seva idea de país i el seu model de ciutat. I per tenir sempre present que –a pesar del seu origen burgès, de la seva situació acomodada, de la seva brillant carrera professional– Emili Darder va decidir dedicar –i perdre– la vida al servei del compromís social i patriòtic que compartim. Un sacrifici infinitament més gran que el que ens desanima ara.

DesprĂ©s de 70 anys, Emili Darder no ha de ser un record, sinĂł un referent una guia.ť
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: