"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 09/05/2007

No són liberals, que no t’enredin

Des de l’aparició del liberalisme polític, a principis del segle XIX, a Eivissa s’han presentat a eleccions diversos partits polítics amb la denominació “liberal” o que s’arrogaven la defensa d’aquest postulat.
Entre els primers, i per ordre cronològic, el Partit Liberal (segles XIX i primer terç del XX), les seues derivacions del Partit Liberal Regionalista i del Partit Liberal Dissident, el Bloc Liberal o Conjunció Liberal-Conservadora, s’Unió (Unió Liberal, Popular i Democràtica d’Eivissa i Formentera), el Partit Liberal (1977-1987), el Partit Reformista Liberal (versió eivissenca del Partit Reformista Democràtic), el Partit Demòcrata Liberal i la Unió Liberal.
Entre els segons, per exemple, el PP. La formació que ha sabut unir en el seu sostre part d’aquells partits, com el PL, el PDL, el PRD, s’Unió i la UL. Sovent es presenta com a una opció electoral liberal i els lectors i lectores sentireu en les eleccions immediates de 2007 com el PP torna a voler representar l’opció liberal d’Eivissa.
Res de res, ni cas. La formació política dels populars eivissencs, balears i espanyols no actua com a liberal ni des dels postulats partidistes ni des de les institucions on governa. Un partit polític liberal no es negaria mai a discutir les mocions presentades per l’oposició (com han fet Palau&Co en aquest mandat al Consell d’Eivissa i Formentera), no s’inhibiria en política lingüística (deixar morir lentament la pròpia llengua i practicar polítiques contràries a la pròpia identitat està als antípodes d’un/a liberal), no duria a terme actuacions en matèria d’infraestructures contra la voluntat d’una part importantíssima de la societat eivissenca, no faria una política econòmica basant totes les esperances en la promoció turística ni en la defensa d’un determinat model turístic. Un liberal no es negaria mai a deixar exercir el dret a l’autodeterminació a cap poble o nació, al contrari, perquè es tracta d’un dret democràtic. Un liberal no actuaria per sistema d’esquena a l’oposició perquè significa negar un sector clau social. Un liberal no es manifestaria davant la Delegació del Govern central intentant desprestigiar-lo perquè atorga unes garanties legals a un terrorista pres, ni ho faria de la mà de banderes amb bous ni proclamant-se liberals (com va fer l’exministre).
En tot cas, a banda que pot militar-hi alguna persona amb conviccions liberals, el PP és una formació política conservadora i espanyolista, la dreta eivissenca clàssica, amb alguns postulats pretesament centristes. A més, seguint la seua línia d’intents de fagocitar les opcions electorals que li puguin manllevar vots no té cap vergonya en apropar-se a opcions encara més dretanes. Així, de cara a les autonòmiques i locals de 2007, el PP ha pactat la incorporació de membres d’ASI, un partit espanyolista, xenòfob, racista i masclista. I ho ha intentat amb UC; encara que els anticatalanistes dretans han volgut mantenir la seua identitat, el PP ho ha intentat. A banda, també ha pactat amb el sector PREF d’Eivissa. És a dir, el PP quan li interessa sap pactar amb altres formacions, precisament el partit que ha intentat linxar aquelles formacions que sí que ho han fet obertament.
És una autèntica llĂ stima que l’electorat eivissenc no tengui l’oportunitat de votar una opciĂł liberal. La socialdemocrĂ cia es presenta unida per tercera ocasiĂł i ha incorporat postulats liberals, com ha fet tota la socialdemocrĂ cia europea des de fa temps. La dreta tambĂ© es presenta unida, com gairebĂ© sempre. Però que ningĂş no intenti confondre’t, lector o lectora, que el PP no Ă©s liberal. I t’ho diu un que no Ă©s liberal.ť




      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: