"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 07/05/2008

Recuperar el territori, garantia de futur

Pel seu interés, reproduïm l'article de Gabriel Vicens, Conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, publicat avui al 'Diario de Mallorca'



Un dels grans mals que ha patit el nostre país ha estat la manca d´una política territorial responsable i rigorosa, amb clara voluntat d´aconseguir un escenari futur de qualitat social, econòmica i ambiental.

A hores d´ara, és àmpliament acceptat que el desenvolupament urbanístic a les Illes Balears sovint ha estat poc planificat i deficientment regulat. Fins i tot, en alguns casos, hem pogut veure que s´ha legislat pensant més en els interessos particulars que no en l´interès general. I el resultat de tot plegat és que el desenvolupament urbanístic s´ha escampat ràpidament sobre un territori realment limitat, tot provocant impactes i desequilibris evidents, creixements exagerats i pèrdua específica de diversitat territorial i patrimonial.

La preocupació per aconseguir un desenvolupament territorial i urbanístic més sostenible ha inspirat l´aprovació d´un conjunt de lleis i normes orientades a aquesta finalitat. Però també és cert que en molts casos aquest cos normatiu ha estat insuficient o, en tot cas, hi ha hagut una manifesta ineficàcia en la seva aplicació.

Sigui com sigui, allò que és inqüestionable és que nombrosos impactes i males pràctiques territorials no s´han pogut o no s´han volgut evitar i, encara ara, són possibles avui dia, usos abusius, incoherents i insostenibles del territori.

Els poders públics, d´acord amb el nostre Estatut (article 23 i altres) tenen l´obligació de protegir de forma efectiva els espais naturals, els espais agraris i les àrees rurals, i també tenen l´obligació de preservar el paisatge com a un valor cultural, social i un actiu econòmic del territori. D´altra banda, és indiscutible que els valors estètics i identitaris del paisatge prenen cada vegada més dimensió social i ha de ser objecte irrenunciable de consideració política.

Aquest Govern, des de la conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori, ha treballat de valent amb l´objectiu d´aconseguir avançar cap a un desenvolupament territorial sostenible que cerqui el benestar de la població, el progrés social i econòmic, i la preservació dels recursos naturals.

La Llei de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible a les Illes Balears, recentment aprovada, aconsegueix preservar de la transformació urbanística més de 1.500 ha. de Mallorca i Eivissa que en major o menor grau tenien una marcada pressió urbanística. Un total de 14 àrees protegides, moltes d´aquestes amb una històrica reivindicació proteccionista, que presenten una valoració ambiental i paisatgística avaluada entre alta i molt alta per estudis especialitzats. Espais tan emblemàtics com Son Real, cala Carbó, cala Blanca, Muleta, caló d´en Marçal a Mallorca o punta de sa Pedrera i cal d´Hort a Eivissa. Gairebé 7 km. de costa que romandran sense transformació urbanística per al futur.

Amb aquesta llei també aconseguim fixar determinacions aplicables als camps de golf com a conseqüència de la derogació íntegra de la llei 12/1988 de camps de golf. Prohibició d´aquestes instal·lacions esportives als terrenys que no ho permetin, així com la possibilitat de denegació de la declaració d´interès general sobre la base de criteris d´inoportunitat de la seva implantació.

Les raons podran ser diverses: la incidència territorial o paisatgística, l´afectació de recursos naturals, l´oferta de camps de golf ja existent o per aplicació del principi de desenvolupament sostenible. Un altre element important és la prohibició dels usos residencials o d´allotjament turístic en els camps de golf.

Finalment, aquesta llei recull una àmplia disposició derogatòria. Deroga expressament les disposicions legals singulars que el PP va aprovar a l´anterior legislatura i que determinaven unes circumstàncies molt allunyades d´un tractament general i igualitari per als ciutadans. Una situació que podria considerar-se com a "urbanisme a la carta", establert a través de lleis específiques i lleis d´acompanyament que possibilitaven la legalització de xalets en sòls protegits, les excepcionalitats urbanístiques, les modificacions certament singulars de lleis ja existents i la permissivitat territorial més incoherent.

Cada vegada es fa més evident que la intervenció sobre un territori ha de ser intel·ligent i prudent, molt especialment si es tracta d´un territori insular i reduït. I n´hem de saber llegir bé el passat, analitzar correctament el present i preveure, en tot allò possible, el futur.

L´actual Govern de les Illes Balears ha expressat clarament que un dels seus objectius pel que fa a la gestió i ordenació del territori és assegurar la sostenibilitat ambiental, l´eficiència en l´ús i ocupació del sòl, i la protecció dels paisatge i els recursos territorials de les nostres illes.

Amb aquesta llei de caràcter urgent consider que s´inicia un camí indiscutible cap a un desenvolupament territorial sostenible a les IIles Balears, la qual cosa ja és sortosament una de les aspiracions bàsiques de la nostra societat.

Gabriel Vicens i Mir és conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori del Govern de les Illes Balears.




      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: