"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 30/09/2008

La Guerra Civil espanyola a través del cinema

El Departament de Cultura i Patrimoni del Consell, a través de l’Arxiu del So i la Imatge, ha organitzat un cicle de cinema sobre la Guerra Civil, que consta de cinc sessions i que tindrà lloc al Teatre Municipal de Palma fins al 25 de novembreEl director insular de Cultura, Maties Garcias; els responsables de l’Arxiu del So i de la Imatge, Pau Pérez i Francesc Barceló, i la directora general de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Marta Prunès, han presentat el cicle de cinema “La guerra civil espanyola a traves del cinema”, que ha començat aquest dimarts, dia 30 de setembre, a les 20.00 hores amb la projecció del film Mirant al Cel, de Jesús Garay.

Tal com ha explicat Garcias, amb aquestes cinc sessions, tant el Consell com l’Ajuntament posen un primer esglaó en la recuperació de la memòria a través de la imatge, i al mateix temps, es fa una primera passa en la difusió de materials cinematogràfics que romanen a l’Arxiu del So i de la Imatge, i que sovint estan allunyats dels circuits més comercials.

“La guerra civil espanyola a través del cinema” pretén oferir l’oportunitat al públic de veure com filmaren aquest conflicte els diferents cineastes, entre els quals hi ha Buñuel i Marlaux, i com uns anys després altres autors donaren la seva visió sobre els fets passats però no oblidats i interposaren el seu esguard davant l’oblit i la manipulació (Martin Patino i Jesús Garay).

La projecció que ha encetat el cicle ha estat Mirant al Cel, de Jesús Garay. El cicle continuarà dia 14 d’octubre amb la projecció En la Brecha, dirigit per Ramon Quadreny. Aquest és un semidocumental que recull una jornada d’un líder sindical de la CNT i símbol del nou heroi de la revolució proletària que treballa per crear un futur millor. Presentarà el film Ignasi de Llorens, membre de l’Ateneu Llibertari. A continuació, es projectarà el documental España 1936, del cineasta francès Jean Paul le Chanois amb guió i producció executiva de Luis Buñuel. Aquest documental, produït per la Subsecretaria de Propaganda del Govern de la República, explica la caiguda de la monarquia i els primers anys de la República.

Canciones para después de una guerra, es el títol del muntatge que es projectarà dia 28 d’octubre, també al Teatre Municipal a partir de les 20 hores. Aquesta filmació, dirigida per Basilio Martín Patino és el que en diuen una pel•lícula de muntatge composta per imatges de noticiaris (el Nodo), documentals... Aquests recursos serveixen a Patino per reconstruir la realitat de la postguerra des de 1939 fins a 1950. El propi director serà l’encarregat de presentar el film.

Dia 11 de novembre el restaurador de cinema Ferran Alberich presentarà el film d’André Malraux Sierra de Teruel, un film inspirant en la novel•la del mateix director sobre les seves experiències com a aviador de combat. El film també fou produït per la Subsecretaria de propaganda del Ministerio de estado. Dia 25 de novembre l’exhibició dels capítols 7 i 8 de la sèrie Zona Roja, de Felip Solé, tancarà el cicle. La projecció serà presentada per l’historiador David Ginard.
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: