"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 06/03/2010

'Lliçons de participació democràtica'

Article d'opinió de Biel Barceló, secretari general del PSM-EN , publicat a IBdigital.



Diumenge passat, dia 28 de febrer, vaig visitar la localitat catalana de Caldes de Montbui (Vallès Oriental), on vaig poder conèixer de primera mà com es desenvolupava la jornada de la darrera onada de consultes sobre la independència de Catalunya. Amb la meva visita, en qualitat de secretari general del PSM-Entesa Nacionalista, també vaig voler traslladar la solidaritat i el suport d’una part de la societat mallorquina amb tota la gent que participa en aquestes consultes, voti el que voti, perquè estan aconseguint uns avanços democràtics que no tenen marxa enrere. 

El PSM-EN és un partit que aposta clarament per avançar en l’exercici del dret de decidir. Els nacionalistes mallorquins coincidim amb una gran part de la societat de Catalunya, jo diria que amb la majoria de la societat catalana, en considerar que els nostres pobles tenen el dret inalienable de poder decidir lliurement el seu futur.  

Des del PSM-EN pensam que, si bé cadascun dels països que integren els Països Catalans avancen amb els seus tempos i amb els seus ritmes, i és bo que sigui així, també hem d’anar tots caminant cap a un mateix objectiu: la realització nacional plena, i el lliure exercici del dret de decidir dels nostres pobles. 

Per això  des de Mallorca i des del conjunt de les Illes Balears estam seguint amb molt d’interès aquest procés de participació democràtica que són les consultes populars sobre la independència. 

Cal dir que fa pocs mesos (concretament el passat 12 de desembre) es va constituir la platforma Avançam, de regidors i regidores de les Illes Balears pel dret de decidir. Un dels objectius d’aquesta plataforma, en la qual participen els regidors del PSM-EN, juntament amb regidors d’altres formacions polítiques, és l’aprovació d’una llei que reguli les consultes populars.  

Al nostre país estam vivint una època convulsa des del punt de vista polític. Divendres de la setmana passada Maria Antònia Munar, presidenta d'honor d'UM, va anunciar que dimitia com a presidenta del Parlament i que abandonava la política, en haver estat acusada pel seu company de partit, Miquel Nadal, de greus delictes de corrupció. I encara no fa un mes que el Govern està en minoria arran de la destitució dels consellers d’UM, a causa dels nombrosos casos de presumpta corrupció que afecten aquest partit. L’altre partit de l’oposició, el PP, també té nombrosos dirigents imputats en diverses causes de delictes de corrupció esdevinguts presumptament durant la legislatura passada, amb el Govern de Jaume Matas. 

La desafecció política és intensa, i s’agreuja sensiblement quan es multipliquen els casos de corrupció. Els ciutadans se senten cada vegada més lluny dels polítics, i la confiança en les institucions democràtiques i en l’exercici de la política va minvant. El clam popular d'exigència de regeneració de la vida política se deixa sentir fins i tot amb mobilitzacions en els carrers, com la cadena humana d'aquest dijous a Palma. 

Per això  mateix són importants les experiències com aquestes consultes populars que se celebraren diumenge. La participació directa de la ciutadania en la presa de decisions és un revulsiu que pot ajudar de manera decisiva a recuperar la confiança en la política. Les consultes populars són democràcia en estat pur, i estan demostrant la seva capacitat per engrescar i implicar un gran nombre de gent. 

Pens que els polítics cometríem un greu error si giràssim l’esquena a aquestes experiències. Els polítics hem d’estar al costat dels moviments ciutadans, no els hem d’intentar ofegar com fan alguns. L’Estat espanyol s’equivoca quan nega legitimitat a aquestes consultes i les intenta boicotejar. El poder polític, tard o d’hora, haurà de reconèixer el poder que emana de la ciutadania de manera directa. 

Des del PSM-EN animam a la societat civil a continuar treballant des de la base per fer avançar el nostre procés de construcció nacional i per exigir l'honradesa i la transparència en la gestió política, i convidam a tots els partits polítics a prendre nota d’aquestes mobilitzacions populars. 





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: