"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 04/08/2010

'Coalició electoral'

Article d'opinió de Jaume Vicens, de l'agrupació del PSM-EN de Calvià 

Divendres passat, 30 de juliol, dos diaris de Palma varen publicar dues notícies que, amb tractament informatiu diferent, coincidien en el fons de la qüestió. Una informació contava que analistes del PSOE haurien aconsellat els seus dirigents perquè treballin amb l’objectiu d’aconseguir que Esquerra Unida torni a fer part del BLOC perquè no es pot perdre ni un vot si es vol tornar a derrotar el PP. Segons aquesta informació, els socialistes creuen que les illes necessiten dues ofertes d’esquerra tan sòlides com sigui possible. El que no diuen és si creuen que aquesta convicció durarà sempre o només fins que  aconsegueixin eliminar del mapa els aliats conjunturals. Perquè, clar, podríem objectar que les tàctiques electorals també han de mirar per la pervivència dels projectes polítics específics. L’altra informació tractava el tema de la reactivació d’una plataforma ciutadana que insta a la reedició del Bloc, talment l’any 2007. Sembla que aquesta plataforma ha estat inactiva del 2006 ençà i que es seus components creuen que si els partits que estan a l’esquerra del PSOE fan un altre pic el mateix pacte, es podrà repetir la majoria d’esquerres.

 

Totes les opinions són respectables, però la discrepància també ho és. El tema rellevant, crec jo, no és especular sobre si serà viable repetir una majoria d’esquerres, sinó si aquesta majoria d’esquerres podrà fer servei al poble. Tanmateix la coincidència de totes dues notícies ha estat inoportuna perquè, contat d’aquesta manera, fa la impressió que els objectius dels analistes del PSOE són coincidents amb els de la plataforma inactiva durant quatre anys. És bo de comprovar també que els analistes del PSOE i els membres de la plataforma pro BLOC-2007, coincideixen a creure que els socialistes estan lluny de poder evitar, per ells mateixos, la victòria del PP. Ara bé, no ens expliquen els motius. Els qui ho han explicat, si més no indirectament, són els sindicats que han convocat la propera vaga general. Un dels motius pel qual el PP pot guanyar les properes eleccions és perquè el PSOE ha creat les condicions propicies: li ha pispat bona part del programa econòmic. La qual cosa equival a dir que ha legitimat el PP. És per aquest motiu que dic que allò que és important no és reeditar res, sinó discutir què és el que ha provocat el risc perquè el pacte no és pugui reeditar i, més important encara, debatre els continguts que haurien de fer possible la reedició.

 

Sincerament, plantejat d’aquesta manera, fa la impressió, horrorosa,  que els partits a l’esquerra del PSOE han de ser els que treguin les castanyes del foc als senyors Antich i Zapatero, la qual cosa perjudica la credibilitat del PSOE i, per tant, la viabilitat d’una segona oportunitat de govern progressista a les illes perquè les faves estan contades. Sobre l’estratègia que ha de seguir una esquerra nacional alternativa amb l’objectiu de consolidar la seva oferta política, si més no alternativa al projecte polític del PSOE pel que fa a la configuració de l’Estat, sembla que ningú no diu ni piu. Deu ser perquè consideren el tema irrellevant.

 

Jo, sincerament, crec que les opinions expressades, i també algunes de les decisions adoptades, per alguns dels actuals portaveus d’Esquerra Unida durant aquesta legislatura, són incompatibles amb la consolidació d’un projecte d’esquerra nacional. No pot ser que després de greus topades i discrepàncies -he dit greus- en l’acció de govern, ara, només per tàctica electoralista, facem com si ho hagués passat res. Crec que seria una manca de consideració al poble. Estic segur que d’aquí a vuit mesos el poble votarà amb saviesa; ara bé, que voti amb saviesa no vol dir que necessàriament voti les nostres preferències i si no vota les nostre preferències, no voldrà dir que sigui beneit, voldrà dir que potser ens haurem equivocat.

 

Jaume Vicens. Agrupació PSM-EN de Calvià.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: