"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 13/08/2010

'El nou bloc'

Article d'opinio de Joan Antoni Salas, membre del Consell de Direcció Política del PSM-EN 

La crisi del PSM entre 2004 i 2006 el va portar a una cruïlla on inicialment semblava que condemnava el nacionalisme progressista a la desaparició, però la força i la decidida voluntat de la militància de continuar treballant va capgirar aquella situació fatídica amb una d’il·lusionant i, allà on pareixia que s’acabava el camí, s’obriren de nous. Sí que quedava clar que el camí del nacionalisme progressista després de gaire bé tres dècades es trencava de manera traumàtica i el PSM es veia obligat a trobar una nova reformulació. Finalment el PSM decidí iniciar el camí del BLOC que, amb tots els dubtes que podia presentar, va poder connectar amb el treball històric que havia desenvolupat fins el moment.

 

El treball desenvolupat pel BLOC en aquesta legislatura sens dubte el podem valorar de positiu, tant en les seves polítiques a favor de l’autogovern com en les polítiques socials i territorials. D’altra banda, també és veritat que el BLOC no ha acabat de consolidar-se, les diferents cultures i interessos polítics no sempre han estat capaços de trobar estabilitat. Aquest escenari produeix que l’assemblea del PSM a Porreres determini unes noves condicions per renovar el BLOC: que sigui una proposta política amb voluntat de permanència i amb plena sobirania respecte a altres organitzacions.

 

Per altra part, Els Verds i Iniciativa d’Esquerres fan una passa valenta que romp amb la inèrcia estatal i plantegen una formació plenament sobirana i innovadora per connectar amb la societat actual.

 

No és estrany, idò, que les tres formacions s’hagin trobat per iniciar un camí plegats. Des del PSM entenc que encaixa plenament amb la seva història, des del seu nacionalisme progressista i plenament compromès amb la defensa del territori. EL NOU BLOC pot desenvolupar amb més possibilitats la tasca realitzada fins el present pel nacionalisme del PSM, que és el ha matengut més vigència a la nostra societat, i això és incontestable, és aquell compromès amb els drets socials i el creixement sostenible. A diferència de les moltes i diverses propostes de nacionalisme de centre, que amb perspectiva històrica, podem comprovar com ha tengut moltes més dificultats per trobar un lloc dins l’electorat. 

 

És, per tant, aquesta coalició (PSM – ELS VERDS – INICIATIVA D’ESQUERRES), una formulació sens dubte representativa d’una part de la nostra societat. Els resultats electorals des del 1977 indiquen l’existència de sectors compromesos amb el què aquesta coalició representa. Aquesta constatació ve donada per la vigència d’aquestes propostes sense cap suport de grups mediàtics ni sectors econòmics, han sobreviscut per què han trobat suport de la societat.

 

El NOU BLOC recull diferents aportacions que trobam al darrer text editat per la Fundació Emili Darder “El nacionalisme progressista a les Illes Balears”. Entre elles vull destacar les de Joan Amer, “Les propostes polítiques de futur estan determinades per la realitat social,... s’ha de treballar per tenir una columna vertebral en termes de drets socials, polítics, lingüístics i ambientals...”; les de  Nicolau Barceló, “Si no es repeteix una coalició tipus BLOC en el 2011, pot ser el PSM té possibilitats rellevants de treure representació per Mallorca, però la resta de partits de l’òrbita del BLOC tenen unes possibilitats molt escasses.”; les de Mateu Morro, “...no existeix un nacionalisme superador de les diverses posicions polítiques. Si buidam el nostre nacionalisme de continguts acabarem voltant entorn d’una sèrie de símbols identitaris que no ens poden dur enlloc.”, “El nacionalisme del nostre país és l’expressió del moviment democràtic. No està lligat a cap element religiós o racial. I, per tant, no participa d’elements de caràcter ètnic”; les de Nanda Ramon, “...haurem de pouar en els corrents comunicatius globals per conèixer els referents ideològics universals que connecten amb la nostra visió del món i la nostra voluntat de transformar-la. Si no simplement no existirem.”

 

La conclusió no és que ha acabat el BLOC, si no tot el contrari: el NOU BLOC surt reforçat amb base a una nova filosofia dels drets dels ciutadans, a la coherència dels seus continguts programàtics, a la seva radicalitat democràtica, amb la solidesa dels seus objectius futurs i a la capacitat de connectar amb els moviments europeus.            

 

 

Joan Antoni Salas

Membre de Consell de Direcció Política del PSM


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: