"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 15/09/2010

'Enquestes'

Article d'opinió de Magí Moranta, secretari de Relacions Polítiques del PSM-EN.Resulta comunament acceptat que les enquestes, entre d'altres coses, serveixen per indicar les evolucions i les inquietuds de l'electorat. La darrera enquesta publicada sobre resultats electorals a Palma i a les Illes Balears m'ha generat moltes dubtes, preguntes i sorpreses.
 
Partírem de vacances amb la sensació generalitzada d'un considerable augment de l'abstenció arran dels casos de corrupció i de la crisi econòmica. No he aconseguit determinar si l'abstenció creix, fins a quin punt i a quins partits afecta.

A Formentera l'opció d'esquerres denominada COP perd el diputat enfront de l'AIPF. El problema es que la COP ja no existeix (des de fa 3 anys) i a les darreres eleccions es va presentar una coalició denominada PSOE-Gent per Formentera. A dia d'avui encara no s'ha decidit si aquesta coalició es reeditarà o quins serien els candidats, per separat o en coalició, del PSOE i de Gent per Formentera. No deixa de ser important en una enquesta on el PP no fa majoria absoluta i està pendent d'un diputat.

A Eivissa l'enquesta dóna un 3% de vots a Eivissa pel Canvi (coaligada el 2007 amb el PSOE). Resulta però que tothom sap que ExC no es reeditarà i que, per tant, està pendent de resoldre's com es configurarà tot l'espai polític d'esquerres, nacionalista i ecologista. Què faran els partits que conformaven l'antiga ExC? Pactaran amb el PSOE? quins seran els candidats dels partits?. A la situació d'Eivissa hem d'afegir la situació interna del PP i com s'ha desautoritzat al seu candidat  per part de la seu central de Palma.

A Menorca la situació es manté com als darrers anys (PP 6, PSOE 6 i PSM 1). Curiosament el diputat del PSM si que figura a l'enquesta publicada a la versió menorquina del diari però a la mallorquina s'assigna a Esquerra Unida.
 
A Mallorca UPyD amb un 3% (li manca un dificultós 2% per arribar a obtenir representació) no mereix el més mínim titular. Curiosament a la graella de portada li fan el favor de posar el logo amb un zero patatero. Jo tenia entès que era notícia quan un partit podia figurar a la graella de sortida o amb un 0-1 ballant que pogués decantar la majoria absoluta del PP.

Mentrestant el Bloc per Mallorca hi figura com a tal quan la coalició ja no serà aquesta. L'enquesta no demana (o no queda ni poc ni molt clar) quins són (si es que ho han demanat) els vots d'Entesa per Mallorca, Esquerra Republicana de Catalunya i Esquerra Alternativa i Verda-Esquerra Unida.
 
Sembla, repassant les dades internes de l'enquesta, que la coalició PSM-Iniciativa-Verds (denominada pel diari BLOC) faria un 8% dels vots i 3 diputats i EAiV-EU un 3% sense obtenir representació. S'assignen els vots d'ERC al BLOC? O es que no són prou significatius? Cal recordar que abans de l'estiu ja es va signar i presentar davant els medis de comunicació la coalició PSM-Verds-Iniciativa.
 
Crec que haurem d'esperar al desenvolupament de diverses situacions: la resolució o l'empitjorament de la situació interna del PP i d'Unió Mallorquina;  la possible creació de nous partits polítics; l'elecció dels caps de llista de tots els partits i coalicions, l'evolució de la situació econòmica, la configuració definitiva, o no, de diverses coalicions electorals (A Mallorca, Eivissa i Formentera)  i, evidentment, la llarga precampanya electoral que començarà, amb força, entre octubre i novembre.
 
Convé recordar que a la passada convocatòria ja hi havia una papereta específica pels Consells insulars. Ni els vots ni els resultats a efectes de conformar governs insulars foren els mateixos, respecte a la papereta autonòmica, a Mallorca i Formentera.
 
Hi haurà més enquestes i pens que  els resultats variaran, tanmateix l'enquesta bona serà la dels votants el dia de les eleccions. Malgrat tot cal recordar que, fins i tot, les enquestes fetes durant la jornada electoral no solen coincidir amb els resultats finals.

Record una anècdota on algú, es diu el pecat però..., va indicar a una tercera persona "Em diguerés que l'esquerra no governaria el 1999, i governaren; que seguirien governant el 2003, i perderen; i que ho tenien molt complicat el 2007 i acabaren per tornar a governar" Idò aixó.

      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: