"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 08/10/2010

'El PSM i el nou Bloc planten cara al bipartidisme'

Article d'opinió de Joan Antoni Salas, exsecretari d'organització del PSM-Entesa Nacionalista



Hem conegut els resultats d'algunes enquestes respecte a la possible futura configuració del Parlament de les Illes Balears després dels comicis del 2011. És una evidència que les enquestes no determinen res, però sí que podem endivinar quines seran les tendències, i com no, podem fer el nostre anàlisi d’elles. El primer que destaca l'enquesta encomanada pel diari Última Hora és la possibilitat del PP d’obtenir majoria absoluta, és a dir que els casos de corrupció no afecta el seu electorat, en canvi sí passa factura a UM. El segon aspecte rellevant és el bipartidisme que es va consolidant. En tercer lloc l’enquesta mostra com únicament PSM a Menorca i el nou Bloc a Mallorca planten cara als dos partits estatals.

 

La crisi econòmica afecta negativament als partits del govern actual, els pressuposts limitats i de supervivència, i una caixa heretada plena de forats les ha acabat per enmanillar i les ha deixat sense marge per fer política.

 

Tot i això el PP, que des de fa mesos creu que la seva victòria serà ample es troba que la majoria que apareix a l’enquesta és ajustadísima, tant és així que res hi ha fermat,  i no sabem encara quin serà l’efecte de la recent encetada madrilenyització del PP dins dels sectors regionalistes que fins ara l’han donat suport.

 

Per altra banda el PSOE després d’haver disposat de totes les presidències, inclosa la del Parlament el darrer tram de la legislatura, suma més suports, segurament dels grups d’esquerres que opten per el famòs vot útil, encara que la decadència de Zapatero no fa que aquesta sigui amb el mateix íntensitat que el 2008 a les eleccions generals.

 

En aquest escenari prou difícil, queda de manifest, que PSM i BLOC, representants de l’esquerra sobiranista i ecologista planten cara al bipartisme i a la dreta cada vegada més espanyolista. Els mecanismes de l’estat, els mitjans de comunicació, patronals i centrals sindicals majoritàries empenyen per fer d’Espanya un estat castellà i homogeni, i en mig d’aquest escenari el compromís i la solvència de la gent de l’esquerra sobiranista i ecologista mantenen les posicions i són l’esperança per recuperar espais socials alternatius.

 

És natural que representants del mateix nacionalisme progressista considerin que aquesta aseveració sigui un acte de cofoisme i de complacència, però es veu que la societat de Mallorca i de Balears, per molt d’intents que hi hagut, no han trobat en altre propostes, més nacionalistes, més de centre, més independentistes, més moderades o més radicals, amb qui depositar confiança, i això ha de conduir ha valorar positivament les propostes de PSM i BLOC, que després de 31 anys de confrontacions electorals manté el seu espai, ben segur per què han treballat tant com el què més i per què han sabut trobar energies entre les noves generacions que s’han incorporat a l’activitat política.

 

Si repasam els resultats des del 1983 podem comprovar de la presència de diverses forces polítiques que han intetat ésser alternativa al bipartidisme espanyol (només aquelles que obtingut representació): UM, EU, ElS VERDS D’EIVISSA, FIEF (Eivissa), UIM, CDS, PDL (Eivissa), CIM (Menorca), en general han tengut una vida molt breu, fet que reforça que les organitzacions que han mantingut la seva presència durant tota l’etapa democràtica són representatives de la nostra societat.

 

Resta pendent conèixer com es desenvoluparà tots aquests moviments anuciats per posar en marxa l’enèsim projecte regionalista de centre dreta, que reculli l’herència d’altres propostes: PDP, CDS, UIM, Convergències de tot tipus, UM, veurem si aquest nou intent té la intenció de fer política pel país o es conformen en estar en mig per poder decidir.

 

PSM i BLOC esdevenen les opcions polítiques en capacitat per aglutinar tots els sectors progressistes i nacionalistes amb voluntat d’ampliar un espai polític propi i no depenent de seus madrilenyes, així com de renovar la garantia de conformar majories progressistes.






      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: