"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 13/10/2010

'Vol que en parlem, senyor Bauzá?'

Article d'opinió de la Regidora de Cultura de l'Ajuntament de Palma i vicesecretària general del PSM-EN, publicat al DM (12/10/10) 

Fa uns dies, el senyor Bauzá alarmava propis i externs amb unes declaracions explosives i incendiàries a una emissora local. Amb una rotunditat digna de millor causa, afirmava que, en cas de ser el nou president del Govern, eliminaria la Llei de normalització lingüística. Sí, sí, la que vigeix des de l´any 86 i que va ser aprovada per unanimitat sota la presidència de Gabriel Cañellas. Ho dic per si algú s´ha perdut i creu que aquesta llei és un compendi linguoborroka, o qualque cosa semblant.

 

L´anunci va ser una autèntica maçada, que va tallar de cop les reaccions post debat de la comunitat, que encara hauria generat un o dos dies més de retòriques declaracions i contradeclaracions, i va provocar una immediata desert storm entre les files conservadores, que es varen demanar una vegada més qui havia guanyat realment el darrer congrés del seu partit.


Superat l´impacte inicial, però, he de dir que vaig agrair la sinceritat del president popular, perquè sempre he admirat i recomanat la transparència pre i post electoral. Unes declaracions tan eloqüents –en la línia de les que fa el senyor Rodríguez dins i fora del seu despatx- no deixen lloc a dubtes: tothom sap a què s´ha d´atendre.


Tanmateix, unes hores després, el senyor Bauzá va haver de fer una "rectificació" i, "donde dije digo, digo Delgado", va explicar que en realitat havia confós la Llei de normalització lingüística amb el Decret de Mínims del 97, també aprovat pel PP en temps del president Matas. Ho dic també per situar les coses i per recordar que, entre els molts excessos que s´atribueixen al senyor Matas, no record que cap faci referència a una obsessió per la normalització lingüística.


O sigui, que el pobre president del PP de Balears va acabar fatal la setmana, i la va segellar d´una atacada amb dos errors de "bulto": confondre dos instruments fonamentals del nostre ordenament jurídic i desconèixer completament la nostra realitat lingüística. Per una vegada, la rectificació i la saviesa prengueren camins diferents.


De fet, a part de la dialectologia de parvulari demostrada pel líder popular, les noves declaracions, ens han servit per refrescar els principis fonamentals de l´autèntica Marca Hispànica dibuixada per l´Eix Delgado-Rodríguez-Bauzá, i que suposadament es formulen en un binomi irrenunciable: la igualtat d´oportunitats i la lliure elecció.


Aquestes han estat les fórmules repetides una i altra vegada per Bauzá i que em recorden els dies previs al darrer Congrés del PP, en què, l´escalada dialèctica en la lluita pel poder del partit, va dur Carlos Delgado a acusar Bauzá "de haberle copiado la idea de la libre elección de lengua". Angelets... Però si el senyor Bauzá vol que en parlem, en podem parlar. No en faltaria d´altra. Perquè jo també estic molt interessada en la igualtat d´oportunitats, en la lliure elecció de llengua i en els drets lingüístics dels ciutadans d´aquesta terra. Qui no hi està, de fet?

M´imagín que tota aquesta preocupació li deu venir quan repassa la cartellera cinematogràfica o la programació de televisió i ràdio i veu que els seus pobres conciutadans, a qui té tantes ganes de servir ben aviat, no podem veure les pel·lícules en la nostra llengua i que les possibilitats que tenim de consum mediàtic en la llengua oficial del territori són, percentualment, ridícules.

També el deu angoixar molt la retolació, l´etiquetatge, la senyalèctica, els usos interpersonals... i tantes altres coses. Tan preocupat deu estar, que segur que ja fa feina de valent per dissenyar un projecte de govern que garantesqui realment el bilingüisme pel qual tant sospira.

Sensibilitzat com està, senyor Bauzá, per la llibertat lingüística dels mallorquins, estic segura que compartirem iniciatives com una Llei de l´Audiovisual que garantesqui, com a mínim, el 50% de pel·lis en català; o que farà que el seu partit dugui al Congrés dels Diputats iniciatives perquè TVE (en tots els seus canals) incorpori l´opció multilingüe; o que parlarà amb Rosa Estaràs perquè el Parlament Europeu garantesqui el drets lingüístics, la lliure elecció i la igualtat d´oportunitats dels catalanoparlants. Què tal una iniciativa legislativa sobre l´etiquetatge en català, o sobre la retolació dels establiments públics? Ei, fins al 50%, eh? Li ho promet. Després, senyor Bauzá, en tornam a parlar.

 


Nanda Ramon, Regidora de Cultura de l´Ajuntament de Palma


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: