"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 29/11/2010

'Pressupostos prorrogats'

Article d'opinió del diputat del PSM, Antoni Aloda, publicat aquest dilluns al diari UH. 

Els terratrèmols de Grècia, Irlanda o les mesures liberals de Cameron, amb la reducció de 500.000 funcionaris (aviat és dit) no ens són alienes, i, tanmateix, no sembla que en siguem prou conscients. Aquí, els ingressos han caigut dràsticament i augmenten les despeses financeres, per pagar fastos de l’anterior legislatura i per contenir els efectes de la crisi. Mentre el finançament estatal segueix essent nefast.

 

Amb aquest panorama, els pressupostos per a 2011 seran tristos i obliguen a retalls. El Govern, amb un marge molt limitat per afectar el sistema global, ha aplicat un pla d’austeritat, però, per blindar la despesa social, i conscient que la despesa pública balear és miserable, també pretén més ingressos, que les rendes superiors a 100.000 euros/any i els qui reben gratuïtament més de 600.000 euros, aportin un poc més. Recuperar part de la progressivitat fiscal perduda. La dreta s’ha esverat: diuen que perjudicaria el consum. I el consum de pensionistes, treballadors i persones dependents, que ja han patit retalls?

 

La dreta veta els ingressos però exigeix un pressupost, el que ells volen, un pressupost capitidisminuït; l’esperen àvids de criticar-ne les mancances que ells mateixos afavoreixen. El Govern té l’obligació d’elaborar uns pressupostos, els seus, els que creu que necessita el país; però, si constata que no compta amb suports suficients, és comprensible que s’estimi més la pròrroga a confondre la ciutadania presentant-ne uns que no troba adequats.

 

En tals circumstàncies, és raonable apel·lar al veredicte de les urnes, però, sis mesos abans d’unes eleccions? Ara mateix, el més responsable és cloure la legislatura, governant amb empenta i rigor, assumint que l’oposició demanarà una dimissió cada dia (esperpèntic).

 

Malauradament, s’ha forjat un context gens propici per a un debat preelectoral serè i franc, madur, sobre el futur. L’oposició promet millores en tots els camps, tot reduint impostos i deute. Populisme ridícul, inconsistent, irresponsable. El Govern, obligat a transmetre confiança (un integrant ineludible de la recepta per sortir de la crisi), i reticent a anunciar mesures impopulars, tampoc promou prou la conscienciació sobre la gravetat del moment. De fet, algunes inèrcies i demandes socials denoten una desinformació preocupant. El mes de juny s’acabaran les verbes. L’ajust pot ser dur, i, tanmateix, molt distint si el gestiona els qui aposten per contenir la crisi des del suport públic a l’economia i fermament compromesos amb l’estat del benestar, o tornen els qui fan bandera de desmuntar l’estat social.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: