"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 03/12/2010

'Processos democràtics'

Article d'opinió de Joan Antoni Salas, membre del Consell de Direcció Política del PSM-EN, publicat a iBdigital.net
Aquests dies he llegit als mitjans, a més de les cròniques de les jornades del grup Blanquerna, altres articles de diferents comunicadors on es resalten la demanda per part "la gent" en relació a la necessitat d'unitat dels partits representants de l'esquerra nacionalista. No entraré en l'oportunitat d'aquesta unitat, atès que la meva posició és sobradament coneguda a favor de la unitat entorn al PSM i defugir d'altres tipus d'unitats.


El què sí m'interessa és reflexionar sobre els processos democràtics a l'hora de prendre decisions, atès que no només la premsa dóna importància a les manifestacions a favor de la unitat en aquestes jornades, sinó que també amics meus m'han traslladat aquesta idea, la necessitat de confluència del partits de l'esquerra nacionalista.


A mitjans de l'any 2009 la direcció del PSM va engegar un procés de consultes: es varen fer trobades de direcció amb les bases del partit, reunions amb agrupacions, es va convocar el Consell de Direcció Política, es va celebrar una Assemblea i els acords adoptats es varen ratificar en un Congrés (a més de multitid de Comissions Executives, comissions sectorials, comissions territorials, comissions programàtiques i Comissions Permanents). Tot aquest procés va anar acompanyat de documents, d'esmenes, de conciliació d'esmenes, de debats, de resolucions i de documents finals.


El procés va tenir calendari, va ésser convocat convenientment i va ésser obert a simpatitzants, amics, veinats, a la família natural, a la família política, a les parelles noves i a les velles, en definitiva a tothom que amb un mínim de lleialtat volia dir la seva.


Va ser un procés obert i ampli, participatiu, ple de reflexions compartides, que va portar uns acords plenament democràtics i representatius. Pensau que el PSM és el partit de l'esquerra nacionalista a Mallorca amb més militància, història i representació.Bé, resulta que hi ha persones, amb tota la bona voluntat, que entenen que encara els partits han de reflexionar sobre aquesta unitat i han d'escoltar "la gent que demana unitat".  I consideren que hi ha motius per replantejar els acords del PSM.


Pens que els partits han d'ésser reperesentatius de la societat, i molt especialment dels sectors que diuen defensar. En aquest sentit, el procés democràtic desenvolupat pel PSM és un exemple clar d'un partit que escolta la gent, la gent en el seu significat més ample, i no hi veig cap raó per tornar a replantejar res.


Les veus que manifesten aquesta necessitat de reflexió són ben respectables, interessants, enriquidores, sàvies, intel·ligents, en definitiva veus que han d'ésser també escoltades i en la mesura d'allò possible incorporades al projecte del PSM, però en cap cas ens hem de confondre i prendre aquestes manifestacions com la posició de "la gent".  La gent del PSM ja s'ha manifestat democràticament, després d'un llarg i intens procés de reflexió, i atès que constitueixen el gruix del del nacionalisme, sembla el més acurat escoltar-la i prendre els seus acords com els més adequats pel futur del nacionalisme. I ho dic sincerament, encara que les meves posicions vàren ésser derrotades àmpliament. No hem de tenir por de la democràcia. El què més por em fa són aquells que diuen haver descobert el camí, aquells que diuen haver vist la llum... Aquests em fan tremolar.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: