El Senat recupera la tramitació de la Llei Sinde amb el vot contrari de Sampol
Després de passar per la comissió d’Economia, la setmana vinent el projecte de llei es debatrà en plenari on el senador nacionalista tornarà a mostrar la seva oposición a una llei poc meditada i que no satisfà a ningú
Aquest dimarts s’ha reunit la Comissió d’Economia del Senat a la qual pertany Pere Sampol i on s’ha admès a tràmit la Llei d’Economia Sostenible que inclou dues esmenes que han aixecat molta polèmica, i són la relativa al cànon digital i l’anomenada Llei Sinde, sobre la possibilitat de tancar pàgines web de descàrregues lliures.
El senador del PSM-EN es va mostrar en contra de la seva aprovació, tot i que va rebre el suport majoritari de la comissió, i per tant inicia la seva tramitació que la durà la setmana vinent al debat en sessió plenària per després retornar al Congrés dels Diputats on va ser rebutjada inicialment.
Sampol argumenta que la Llei Sinde té poc fonament que justifiqui la possibilitat d’iniciar un procés judicial per al tancament de pàgines web, ja que no ha estat fruit d’un debat profund i ampli amb tot el sector audiovisual i els internautes per oferir una solució vàlida per tal de salvaguardar els drets de la propietat intel·lectual dels autors.
És per això, que tot i rebre el suport de la comissió, Sampol emetrà la setmana vinent un vot particular en contra del projecte. A més, ja ha anunciat que dóna suport a l’esmena que ha presentat Coalició Canària a través del Grup Mixt per tal de garantir que l’administració pública, les empreses i els professionals, així com les entitats sense ànim de lucre quedaran exemptes del pagament de la còpia privada, l’anomenat cànon digital.
Energies renovables
Aquesta Llei d’Economia inclou també un seguit d’esmenes que es debatran també la setmana vinent que Sampol ha presentat en matèria energètica. Es tracta d’un ple d’esmenes relatives a l’estalvi energètic. Per una part, el senador nacionalista proposa substituir el 20% per un 30%, i per tant incrementar un 10% les quotes d’implantació de les energies renovables (14613).
Així com l’establiment d’objectius adequat a la realitat insular (14255 i 14256), mentre augmenta els percentatges d’estalvi energètic per part de l’Administració (14614) i s’incentiva la promoció del consum local d’energia facilitant la instal·lació d’energies renovables a l’entorn domèstic i de la petita i mitjana empresa (14615).
A més, Sampol ha inclòs una esmena sobre un programa de promoció de la cultura ecològica i la defensa dels arbres. Es tracta d’establir beneficis fiscals a un projecte que promou el consum sostenible de la fusta (14261).
D’altra banda, el senador nacionalista defensa una esmena perquè aquesta llei inclogui l’actualització del Pla Estratègic d’Infraestructures i Transports tenint en compte les realitat específiques de Balears, i per tant introduint criteris de sosteniblitat en el transport insular (14650).
Finalment, Sampol va registrar una esmena de caràcter més tècnic que proposa substituir “ser transparents” dins l’Article 27.a i b on hi consta que “s’incrementarà” la transparència, per tal que el redactat posi en evidència una voluntat ferma i real (14602 i 14605).
Esmenes de carácter econòmic
Ara bé, també defensarà altres esmenes de carácter purament econòmic. Entre aquestes hi consta la proposta d’eliminar les diputacions provincials per tal de reduir la despesa pública. I per tant, fer coincidir el nombre de províncies amb el de les comunitats autònomes. (número 14645).
Unes esmenes que també aposten per la limitació de les retribucions màximes als alts executius i que, per tant, no puguin cobrar fins a un màxim de 50 vegades el sou mínim interprofessional (número 14607). A més de l’eliminació del reconeixement dels privilegis de la noblesa (14647 i 14646).
Però, principalment, es tracta d’unes esmenes que van dirigides a lluitar contra l’existència dels paradisos fiscals (14578) i establir mecanismes per combatre el frau fiscal i l’economia submergida (14582). Cal recordar que l’Agència Tributaria ha detectat, en el darrer any, més de 50 milions d’euros defraudats a l’estat. Al mateix temps, Sampol proposa ajudes per a què les petites i mitjanes empreses puguin fer front al pagament de l’IVA i evitar molts casos de morositat (14579).
|