"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 15/02/2011

'PP-PSOE: ofensiva contra l'autogovern i contra els drets socials'

Article d'opinió del secretari general dels JEN-PSM, publicat aquesta setmana al Diari de Balears 

Fa temps que des dels JEN-PSM avisam del perill d'involució autonòmica; les declaracions del president Zapatero al Financial Times amenaçant amb tutelar econòmicament les CCAA o les d'Aznar i González Pons afirmant la inviabilitat del sistema i la necessitat de retornar competències a l'Estat ens estan donant la raó. I sense pretensions sibil·lítiques, encara ens atrevim a dir que en plouran de més madures: amb el bonisme del PSOE o amb la versió bèstia del PP, s'intentarà recentralitzar Espanya i fer de les autonomies ens gestors sense capacitat de decidir.


Evidentment, no és la primera ofensiva espanyolista que patim: la dreta i l'esquerra espanyola se solen posar d'acord a l'hora de defensar l'essència pàtria (seva). Exemples en tenim molts: la LOAPA els anys 80, la Llei de Partits a principis de segle o els pactes de govern a Navarra i País Basc més recentment. Amb l'excusa de la crisi van i aniran llançant missatges que calen i calaran a certs sectors, com a preludi de l'atac final.

 
A més, atacar les autonomies és sucumbir a les tesis més neoliberals, actitud habitual en un PSOE que ja és poc més que “PE”: el gruix de la despesa autonòmica es destina a sanitat, educació i serveis socials. És aquesta despesa que volen limitar?

 
El gran malgastador de l'estat és l'Estat: el deute públic a Espanya està al voltant del 75% del PIB, mentre que el deute de les autonomies només n'és el 10%. L'Estat no ha fet els deures: no ha eliminat els ministeris de les competències transferides, manté un sistema provincial completament obsolet, i perpetua una administració mastodòntica i improductiva. I són els dos partits majoritaris a nivell estatal els que van crear la desraó territorial que entronitzà el “café para todos”.

 
Que un president amb el mal currículum econòmic de Zapatero s'atreveixi a dir que ha de tutelar els comptes del nostre país em fa riure. On podríem ser si hagués assumit abans que estàvem en crisi? On podríem ser si la milionada del PlanE s'hagués invertit en economia productiva i no en allargar l'agonia del sector de la construcció? Què podríem fer ara amb els 2500€ per fill o els 400€ que va donar a tothom, ho necessitàs o no? Què podríem fer ara amb els doblers que es recaptava amb l'impost de patrimoni abans d'eliminar-lo? Aquestes mesures per ventura li han permès guanyar eleccions, però han fet que la crisi global hagi penetrat en el moll de l'os de l'economia espanyola.

 
Del PP ni en parlem: resulta còmic rebre lliçons de gestió d'un partit incapaç d'evitar que els càrrecs que col·loca en els executius saquegin les arques públiques.


Evidentment hem de treballar per fer front a la crisi, però no acceptarem altra tutela que la dels nostres ciutadans. El jovent dels Països Catalans posarem peu fiter a qualsevol intent recentralitzador, i per això necessitam que a les pròximes eleccions autonòmiques i locals els partits sobiranistes obtenguin un paper decisiu i no deixar el nostre govern en mans de partits-sucursals.
 
I si segueixen pel camí de no acceptar-nos, de negar-nos el dret de comandar a ca nostra, que no passin pena, podem partir d'aquesta Espanya que tanmateix mai ha mirat amb massa bons ulls la seva diversitat nacional; no és de bona educació quedar on no et volen.

 

 

Lluís Enric Apesteguia

Secretari General dels JEN-PSM

Enllaços

Diari de Balears


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: