"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 24/02/2011

'Memorial Antoni Mateu: omplir amb la nostra veu i rompre el silenci'

Article d'opinió d'Antoni Rodríguez, candidat del PSM-EN a la batlia d'Inca, i publicat al seu blog personalLa matinada del 24 de febrer de 1937, Antoni Mateu (batle d'Inca), Emili Darder (batle de Palma), Antoni Maria Ques (polític i empresari) i Alexandre Jaume (diputat i regidor de Palma) varen ser afusellats al cementeri de Palma pels militars feixistes.

 

Aquests afusellaments varen ésser concebuts pels colpistes com a un càstig exemplar contra el republicanisme mallorquí i va representar la decapitació de l'avantguarda intel·lectual i ideològica del país.

 

Des de fa uns anys, el 24 de febrer ha esdevingut una data especial per al record d'aquests màrtirs que foren assassinats per defensar la democràcia, la llibertat i l'estat de dret, i també per a la reivindicació dels més de 3.000 morts i desapareguts durant la repressió franquista.

 

El PSM d'Inca també ha sumat la seva veu a la totes aquelles entitats i ciutadans que reivindiquen el llegat democràtic i els valors republicans d'aquests insignes personatges, i reclamen la reparació de tots els danys causats pel cop militar i per la dictadura franquista.

 

La nostra agrupació ja fa set anys que organitza el "MEMORIAL ANTONI MATEU", uns actes senzills i emotius amb els quals volem recordar i retre un més que merescut homenatge a totes aquelles persones que perderen la vida o foren perseguides per defensar els ideals de democràcia i un model de societat lliure, de la qual ens volen sentir dignes hereus.

 

Enguany, ens hem volgut acostar a aquest monument erigit en memòria de les víctimes del feixisme i la intolerància per tres raons molt simples:

 

- la primera, perquè fou precisament el grup municipal del PSM qui sol·licità a l'Ajuntament d'Inca que col·locàs un monument en record de les víctimes del cop militar i el franquisme, i volem que aquest monument esdevengui l'homenatge del poble d'Inca als defensors de la democràcia.

 

- la segona, perquè apreciam la sensibilitat i la qualitat artística de l'autor d'aquesta escultura, Antoni Garreta, qui ha sabut plasmar en la seva obra anomenada "Silenci" el dolor de la mort, el patiment del represaliats, l'esperança d'un nou dia.

 

-I, finalment, perquè hem volgut fer aquest acte al carrer (desafiant el mal temps, si calia), perquè volíem omplir amb la nostra veu aquesta plaça i rompre el silenci. Que la nostra presència sigui la veu de tots aquells que hagueren de guardar un silenci forçós perquè els botxins els varen arrabassat la vida, les propietats, la paraula, l'esperança.

 

 

Recordam a Antoni Mateu, qui fou batle d'Inca, i a aquells inquers que foren assassinats impunement a una treta de la presó, com el germà d'Antoni Mateu, Bernat Mateu Ferrer. Els germans Antoni, Emili i Josep Sancho Forges i els també desapareguts, Ramón Rodríguez Quiroga y Antonio Rubio Aragón.

 

Als qui foren assassinats en una treta de can Mir, com el socialista Andreu París Martorell i els membres de la CNT i La Justícia Adolfo Quesada Ripoll, Antoni Bestard, Antoni Fe, Miquel Maimó i Rafel Llompart. O aquells que foren afusellats al cementeri d'Inca, com Llorenç Beltrán, Gabriel Buades Pons i el mancorí Jordi Sampol Riera. O el soldat Rafael Fiol Seguí, afusellat a Illetes.

 

A tots ells, a totes les persones que foren assassinades o represaliades per defensar la democràcia i la llibertat, com ara Pere Pau Capó, el darrer batlle republicà d'Inca, els retem avui homenatge i exigim que se repari el dolor causat. D'altra manera, no podem dir amb plenitud que som una societat orgullosament democràtica.

 

De la mateixa manera, divendres presentarem al Ple d'Inca una moció en la qual instam l'Ajuntament d'Inca a sol·licitar a l'Estat espanyol que declari nul·les de ple dret les sentències dels tribunals repressius de Franco. Ja és ben hora que totes aquestes sentències siguin anul·lades i que les víctimes del franquisme siguin rehabilitades i declarades formalment innocents.

 

Per acabar, volem manifestar que és necessari investigar els crims del franquisme per completar la transició a la democràcia amb una adequada aplicació dels principis, internacionalment reconeguts, de veritat, justícia i reparació. I que, com a demòcrates, rebutjam fermament als intents d'impedir i criminalitzar les investigacions dels crims de la guerra civil espanyola i de la dictadura franquista.

 

Reclamam memòria i honor per als defensors de la democràcia.


Visca Mallorca!


Visca la democràcia i la llibertat!Visca la república!

 

 

Antoni Rodríguez

http://antonirodriguez.balearweb.net/


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: