"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 13/03/2011

'35 anys de PSM, amb guió propi'

Article d'opinió de Joan Antoni Salas, membre del Consell de Direcció Política del PSM-Entesa Nacionalista.El PSM es va constituir el Febrer de 1976, aquell any un conjunt de persones carregades d'il·lusió i coratge decidiren tirar endavant un projecte polític nou i basat únicament en el seu esforç, sense lligadures ni compromisos amb poders aliens.

 

En aquells anys de transició de la dictadura a la democràcia varen ésser multitud els partits que iniciaren el camí o que varen reprendre la seva activitat després de 40 anys de franquisme.

Durant aquest llarg període fins el dia d'avui el PSM ha tengut representació ininterrompuda al Parlament i al Consell, i ha crescut de les 5 candidatures municipals del 1979 a les 43 del 2003, arribant a més del centenars de regidores i regidors el 1999, essent aquella legislatura la primera força progressista municipal. Aquests nombres deixen palès que el PSM és, sense dubtes, la principal força política que planta cara al bipartidisme i al centralisme.

Tota aquesta trajectòria no ha estat fàcil, sobre tot per què el discurs oficial dominant no contempla l'existència de partits que tenen com a principal reivindicació la sobirania de les Illes Balears, i molt manco des de posicions d'esquerres.

El PSM però ha sabut escriure la seva pròpia història, va ésser l'únic partit socialista de l'estat espanyol que no confluïa amb el PSOE, alhora que mantenia la seva presència institucional. El PSM ha mantingut la seva personalitat política, sempre des de la realitat de la societat mallorquina. El PSM ha estat capaç d'arribar a acords electorals amb Convergència Democràtica de Catalunya a nivell europeu, i conformar més tard un Bloc d'esquerres a nivell de Mallorca.

És lògic que els opinadors oficials els sigui difícil entendre una situació fora dels paràmetres dictats des dels staffs madrilenys, tant és així que s'encaparroten a no voler reconèixer el pes del nacionalisme d'esquerres en el mapa polític de les Illes Balears. L'exemple més recent són les enquestes que van sorgint i en totes elles apareix sense cap dubte la presència de la Coalició PSM-IV, com a decisiva per aconseguir una majoria progressista. Però els àvits analistes s'encaparroten en voler destacar que qui pot condicionar la majoria són les opcions regionalistes de dretes, quan clarament es detecta les seves limitacions per aconseguir representació parlamentària.

La història política de les Illes Balears i dels seus guionistes oficials ha estat ple de situacions com la que vivim avui, l'esforç enconat per tapar la vigència del PSM i del nacionalisme progressista. Davant aquesta beligerància el PSM ha sabut escriure el seu guió, que al cap i a la fi és el que val.

Enllaços

Blog Joan Antoni Salas


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: