"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 22/03/2011

‘35 anys confiant en Mallorca’

Article d’opinió de Biel Barceló, secretari general del PSM-Entesa Nacionalista i candidat de la coalició PSM-IniciativaVerds-EntesaEl PSM-Entesa Nacionalista celebra enguany el seu 35è aniversari. Són 35 anys al servei de Mallorca, de la construcció del país, de la protecció del territori, de la igualtat i la justícia social, de la promoció de la nostra llengua i la nostra cultura. Les claus per entendre la història democràtica recent de Mallorca només s'expliquen amb l'existència del mallorquinisme progressista i ecologista representat pel PSM-EN

 

Durant tots aquests anys hem demostrat que som l’única força política que confia en Mallorca com a país. I ho demostram cada dia. Fa uns dies, el Senat aprovava l'esmena de Pere Sampol per derogar els decrets que permetien les prospeccions petrolieres entre les costes del País Valencià i de les Illes Balears. El PSIB-PSOE, que al Parlament de les Illes Balears va votar a favor de derogar aquests decrets, no ha estat capaç de fer veure al PSOE que aquestes prospeccions posen en perill l'economia de les Illes Balears, perquè posen en perill el turisme. I els diputats socialistes per Balears al Congrés dels Diputats han acabat votant en contra de l’esmena d’en Sampol, i en contra del que votaven al Parlament. L'altre dia, fent referència a la vaga que havien convocat els sindicats dels treballadors d'AENA en contra de la privatització dels aeroports, el president Antich va dir: "amb el turisme no es juga". Nosaltres estam amb el president, amb el turisme no s'ha de jugar. Precisament per això, Antich, com a secretari general del PSIB-PSOE, hauria d'haver aconseguir que els diputats socialistes al Congrés dels Diputats haguessin votat a favor de mantenir la derogació de les prospeccions petrolieres. Per cert, que la privatització d'AENA també demostra que el PSOE menysprea els interessos de Mallorca. El govern espanyol de Rodríguez Zapatero ha de retirar el projecte de privatització d'AENA: el que necessitam és descentralitzar la gestió dels aeroports, no posar-la en mans privades. 

 

Però miram a l'altra banda i trobam a un PP més dretanitzat i antimallorquí que mai. La darrera ha estat la defensa que ha fet José Ramon Bauzá (el president titella del PP, que està en mans de Carlos Delgado) de la gestió de Jaume Matas. Ha quedat clar que Bauzá és pitjor encara que Matas: Bauzá és una mescla entre Carlos Delgado i Jaume Matas. 

 

D’altra banda, estam assistint a unes profundes convulsions en l'espai polític del centre-dreta nacionalista i regionalista. Més enllà de consideracions sobre les possibilitats electorals de les noves formacions que han sorgit en aquest espai, i sobre els efectes que la seva creació pot tenir en les perspectives del PP, des del PSM hem de subratllar un fet: el moment de desconcert i de desencís que poden estar vivint algunes persones mallorquinistes de centre, nacionalistes sincers que estimen Mallorca i que estan decebuts per tots els casos de corrupció que han acabat amb UM. El PSM ha d'estar també al costat d'aquesta gent, que ha de percebre que el PSM és un partit polític format per gent honesta i que defensa els interessos de Mallorca, i que pot ser el seu referent. Perquè hem de ser conscients que podem estar vivint un canvi important en el panorama polític de Mallorca i de les Illes Balears: podria ser que a partir del proper 22 de maig esdevinguem l'única força política parlamentària alternativa al bipartidisme PP-PSOE. Ara per ara, la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa som els únics que podem fer front, amb garanties, al bipartidisme dels partits centralistes que no confien en Mallorca. I som els únics que podem aturar una majoria absoluta del PP més dretanitzat i antimallorquí que hem tengut mai. Davant d'aquesta perspectiva, hem d'aspirar a representar a una ampli sector de la societat mallorquina que vol polítics honestos, que s'interessin per solucionar els problemes reals de les persones, que defensin els interessos dels mallorquins i de les mallorquines per damunt de qualsevol altra prioritat. En definitiva, que confiïn en Mallorca i en la seva gent. 

 

La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa és una força que representa la cooperació política entre el nacionalisme progressista i ecologista i l'ecosocialisme federalista. Una coalició ben feta, amb objectius ben clars, que reuneix totes aquelles forces polítiques sobiranes de l'esquerra mallorquina. Si aspiram a la plena sobirania de Mallorca, hem de treballar amb organitzacions plenament sobiranes. Hi vull destacar l'acord a què hem arribat recentment el PSM i Entesa per Mallorca. Un acord de futur, que pretén superar una situació anòmala que només perjudicava al mallorquinisme polític. PSM i Entesa ens retrobam, ara en la coalició que concorrerà a les properes eleccions, i després de maig en un procés de confluència que iniciarem i al qual us convoc, perquè vull que es faci amb la participació de tots vosaltres. Un procés que ha de servir per rellançar el nacionalisme progressista d'aquest país. Aquesta retrobada entre el PSM i Entesa arriba en un moment oportú, perquè el país ens necessita units més que mai: per fer front a la crisi econòmica i social, per recuperar la credibilitat de la política després del desencís provocat pels casos de corrupció de PP i UM, i per avançar en el redreçament nacional de Mallorca i en la construcció d’un país més lliure i més just. 


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: