"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 09/04/2011

'Un altre turisme és possible'

Article d'opinió de Biel Barceló, publicat el dissabte 9 d'abril al Diario de MallorcaL'enyorat Sebastià Verd quan analitzava la situació econòmica i social de Mallorca no es cansava d´advertir de la necessitat de canviar profundament el model turístic en el qual vivim instal·lats des de fa més de 50 anys. El turisme de masses, intensiu, depenent del tot de les economies exteriors i dels intermediaris ha arribat a un cul-de-sac i ha comportat un important cost en la destrucció del paisatge, l´estancament econòmic i la banalització cultural.


Tan certs són aquests errors del nostre model econòmic com el fet que el turisme és la principal activitat productiva del país. És més: no hi ha, ara per ara, cap altra opció econòmica per a Mallorca al marge del turisme, i d´aquesta opció en depenen l´estabilitat social, la configuració del territori, el manteniment de l´entorn, la convivència entre autòctons i visitants i la pervivència dels trets culturals i identitaris. En definitiva, tot el model de societat i país.


Per això, des del PSM-IniciativaVerds-Entesa sabem que és necessari transformar l´economia turística vigent. Des del nostre punt de vista, ara és hora de fer efectius uns canvis que molt sovint s´han insinuat però que no s´han fet efectius o que s´han desvirtuat per complet. Pensem en el cas de l´anunci d´un turisme basat en les meravelles de l´entorn natural que després ha esdevingut una aposta gairebé exclusiva d´impuls als camps de golf.

El turisme és bo per als mallorquins si el sabem convertir en potencial econòmic per sortir de la crisi. Això només serà possible si ens decantam per un turisme que se senti atret per la nostra singularitat natural, paisatgística i cultural.

Com a mallorquins hem de ser conscients del potencial que tenim per desenvolupar el turisme cultural com a complement del que arriba cercant sol, platja i lleure. Pensem en els molts itineraris possibles i respectuosos amb l´entorn que permet la nostra varietat de paisatges urbans, muntanyencs, rurals o mariners; en la contemplació o vivències de festes arrelades en els pobles o Ciutat; en l´oferta de festivals de música, dansa i teatre, o en la capacitat de museus i galeries d´art; en la varietat de la gastronomia tradicional; en la visita de llocs carregats d´història i bellesa, des dels poblats talaiòtics fins a la Seu, els castells roquers o els paratges on han viscut artistes il·lustres i universals.


El turisme ha de convertir-se en aliat del manteniment de l´equilibri ecològic, de la qualitat del paisatge i la creativitat cultural. Si no ho feim des d´aquests plantejaments, el terreny serà ocupat per altres esquemes que no ens convenen. ¿Què volem oferir als turistes: sangria, paella i pseudoflamenco amb postal d´al·lota vestida de sevillana o una altra realitat més genuïna, més arrelada i potenciadora dels interessos del país? ¿No serem capaços d´oferir unes rutes que donin a conèixer la figura de Ramon Llull, forjador de la nostra llengua literària i pensador universal, que va viure en uns indrets atractius i que podrien mantenir-se patrimonialment gràcies a la presència de visitants que cerquen una Mallorca diferent?

Pens que ens convé prendre la iniciativa i implicar tots els sectors empresarials, laborals i culturals en la feina d´aconseguir un turisme cultural respectuós i de qualitat. El camí el marquen la necessitat de sortir del model caducat i la urgència de fer una oferta d´acord amb els interessos de Mallorca. Encara hi som a temps. Em compromet a fer-hi feina de valent.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: