"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 26/05/2011

'Tota Palma és Plaça Islàndia: La política ha de canviar'

Post del bloc d'Antoni Verger, regidor electe de l'Ajuntament de Palma per la coalició PSM-IV-ExMDesprés de mesos recorrent els barris i pobles de Palma, conversant amb centenars de persones molt diverses, la meva conclusió és clara: la manera de fer política ha de canviar.

 

La gent està cansada de les macroorganitzacions polítiques, la gent està farta d'un establishment polític representat per PP-PSOE, que pren decisions en contra del criteri o opinió dels seus votants sense la més mínima contemplació. La corrupció política, els retalls socials (allargament de l'edat de jubilació, congelació de pensions, baixada dels sous dels policies, infermeres, professors, etc.), la Llei Sinde, el vot en contra de volar en classe turista dels europarlamentaris, etc. són alguns dels darrers exemples d'accions o decisions presses per élits polítiques completament al marge del pensament o sentiments de la majoria de la població. PP-PSOE són estructures molt jerarquitzades, amb pocs mecanismes de democràcia interna, i que per tot això, viuen impermeables i al marge dels imputs que els puguin arribar de la societat real. L'escletxa oberta entre ciutadania i les grans organitzacions polítiques és tan gran que pot arribar a tenir conseqüències inimaginables. 

 

Ara mateix, la disjunctiva per partits o forces polítiques com PSM-IV-ExM és si ens convertim en part del problema del divorci entre "polítics" i "ciutadans" o si, per contra, ens convertim en instrument per vehicular el canvi que la societat demana cap a una altra manera de fer política.

 

Forces polítiques com la nostra, d'àmbit insular, organitzacions petites on tothom es coneix, ja varen néixer amb vocació de fer política de proximitat, arrelada a la realitat social. Era una necessitat, l'única arma que ens podia permetre sobreviure en una competició desigual amb grans partits estatals, amb molts més recursos i presència mediàtica.

 

Ja fa anys que denuciam que els poders polítics estatals, independentment de si governa el PP o el PSOE, castiguen la ciutadania balear amb un mal finançament que converteix els nostres serveis públics d'educació, salut, transport públic, conservació de la natura, etc, en molt deficients. Fa molt d'anys també que lluitam contra projectes impulsats pel PP, casi sempre "centrat" en la defensa dels interessos especulatius d'uns pocs, participant a mobilitzacions per salvar espais com Sa Dragonera, Cabrera, Es Trenc, Ses Fontanelles, Mondragó, Es Guix, Son Real, etc.

 

Per tot això, la cultura política de les nostres organitzacions està impregnada de concepetes com participació ciutadana, horitzontalitat, consultes populars, pressuposts participatius, radicalització democràtica, lluita contra els grans poders globals i locals, et. La nostra manera tradicional de fer i pensar la política entronca perfectament amb una gran part de les demandes que van quedant plasmades als manifests del 15-M i amb una necessitat social de canvi que es percep quan xerres directa i francament amb molt de ciutadans.

 

El gran repte ara és tornar fer de la política la salvaguarda de la ciutadania front els abusos d'uns poders que sempre intentaran fer valer els seus interessos en contra nostra. Si des dels partits no escoltam, si no ens adaptam a aquesta ànsia de canvi, el malestar anirà creixent i aviat no representarem a ningú. Pareix que macroorganitzacions com PP-PSOE, molt instal·lades en una manera de fer que genera rebuig, difícilment podran liderar una renovació del sistema polític. En canvi, formacions com PSM-IV-ExM, l'esquerra plural, ecologista i sobiranista, tenim l'oportunitat i el repte de transformar substancialment la manera de fer i vehicular un canvi que la societat demanda amb urgència. Només ho aconseguirem si ens prenim seriosament el que es diu a carrers i places i aprofondim de manera decidida en el que duim als nostres programes en quan a radicalització democràtica. Si no ho feim així, serem percebuts i rebutjats com a part del problema.      


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: