"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 13/07/2011

'L'estrany cas de la trànsfuga d'Alcúdia'

Article del diputat del PSM-IV-ExM Antoni AlordaEls casos de transfuguisme són tristos, de manera especial pel grup que les pateix, però en general per l'espectable davant el conjunt de la societat, i tensen les regles del joc democràtic, ara el cas d'Alcúdia pren tocs d'un esperpent ben particular.

 

Ara, Carme Garcia, qui va decidir que no s'havia d'atendre  a les decisions del partit amb el qual es va presentar a les eleccions (PSM) ni de la candidatura que va encapçalar (PSM-IV);

 

qui va retornar el carnet al partit amb un escrit explicatiu, el Consell de Direcció Política del PSM en va prendre nota i va formalitzar la baixa;

 

qui va transmetre que els motius era poder incorporar-se a l'equip de govern del PP sense llastos...

 

ara diu que mai se n'ha anat del partit i que ella segueix representant el PSM (PSM-IV). Així que acaba de constituir el grup amb aquest nom, això sí, queda prou clar que no seguirà cap indicació de ningú: ella decidirà tota sola la postura del PSM i la de PSM-IV, diguin el que diguin la resta de companys o la direcció dels partits. Una manera ben peculiar d'expressar el compromís que representa crear un grup polític municipal amb el nom de PSM-IV. Una provocació, diguem-ho clar.

 

Aquesta tesi tan peregrina és la que mantenen fil per randa en el PP, no ja na Coloma Terrassa, l'agraïda batlessa, sinó el mateix José Ramón Bauzá in person.

 

En efecte, quan, en el debat d'investidura, Biel Barceló recrimina a Bauzá que hagi començat la legislatura pactant amb una trànsfuga, Bauzá li contesta que no, que ell ha pactat amb el PSM i que és ell, Biel Barceló, el que va malament. Li ho diu, sense despentinar-se un pèl, al secretari general del PSM! I encara li dóna un argument addicional: na Carme actua legítimament perquè, pel bé dels alcudiencs, facilitarà un batle del PP, mentre que ell, Biel Barceló, actua contra l'interès general per estar-hi en contra. Com a argument democràtic, fa com a por. És massa demanar uns mínims de sentit comú? De sentit comú democràtic?

 

No és cap novetat qualificar el transfuguisme de bo si em va a favor, i de dolent si no em convé. Tothom duu casos a l'esquena, el PSM també. Però precisament per posar-hi ordre s'han establert diversos pactes contra el transfuguisme i, sobretot, alguna de les mesures s'ha incorporat a la legislació vigent i, avui, es fa difícil bravejar del pacte amb un trànsfuga. Vet aquí el decodificador per entendre-ho tot plegat: es tracta de fer acrobàcies verbals i jurídiques per evitar, com sigui, la qualificació de trànsfuga.

 

Per això, malgrat els mitjans insisteixen en els 300 euros mensuals que rebrà el grup "PSM-IV" com un dels detonants, francament, no ho crec, el sou de regidor en dedicació exclusiva és molt més què això (tot i que un ja no sap a què s'ha d'atendre). En tot cas, hem fet sabre a l'ajuntament que es mouria en terrenys molt delicats si gosés lliurar diners a algú que diu representar el PSM quan la direcció legítima li diu clarament qui el representa i qui no.

 

El PP i na Carme són molt conscients d'una distinció absurda que fa la llei de règim local, segons la qual, si el regidor abandona el seu grup, passa a la consideració de no adscrit i no pot constituir grup propi (no té dret a presentar iniciatives, a formar part de les comissions... ni a rebre assignacions, com a grup, dic), en una mesura clarament antitransfuguisme; però, en canvi, incomprensiblement, si el regidor és expulsat, aleshores pot crear un grup... Dic incomprensiblement perquè, si tanmateix fas comptes anar pel teu vent, segurament és més net dir clarament que abandones un partit que no el contrari, i perquè és massa fàcil adoptar una actitud que faci inevitable l'expulsió... i, llavor, sortir-hi guanyant!

 

El que no havia passat pel cap a ningú és que, qui abandona el partit o se l'expulsa, pretengui mantenir el nom amb el qual va ser elegit (?).

 

Insistesc, per mi la qüestió és política i hi veig la mà del PP, es tracta d'evitar reconèixer una evidència: que el pacte d'Alcúdia s'ha fet i es mantén amb una trànsfuga. Si, com preveia l'escrit inicial del propi ajuntament (que va ser esmenat poc abans de celebrar-se el Ple), na Carme fos considerada una regidora no adscrita, quedaria molt clar (massa clar a parer del PP -i d'ella mateixa-) que la Batlessa ha integrat en l'equip de govern (amb dedicació exclusiva) a una trànsfuga. La insistència en tractar na Carme com una regidora del PSM-IV, com si seguís lleial a la candidatura electoral, persegueix transmetre que el PP actua sota el paraigua d'un acord polític entre partits i que, en tot cas, és en el si del PSM "que no s'entenen".

 

El filibusterisme és tan groller que no s'aguanta per enlloc. Per dar-li alguna consistència, la regidora ha de dir que la seva voluntat és la seguir representant el partit; però, algú creu que Carme Garcia es sent avui la representant del PSM-IV a l'ajuntament d'Alcúdia? Que ho vol esser, de ver, lleialment? Que ho vol esser avui, demà i els quatre anys? A mi em sembla clar que no, que Carme Garcia té molt clar que és fora del PSM i del PSM-IV, ho assumeix plenament, del que es tracta és de mantenir la ficció per aconseguir un objectiu ben peculiar: esser expulsada. Que és el que demana explícitament! Carme Garcia reivindica que no s'ha dat de baixa i... confia ser expulsada... Curiosament, és exactament el consell que ens dóna la batlessa d'Alcúdia, el PP ens recomana que expulsem Carme Garcia! per què? L'hem d'expulsar perquè quedi clar que ella no se n'ha anat? Fa com a mal de cap només d'escriure-ho.

 

Certament, si Garcia no hagués tornat el carnet, el PSM s'hagués vist abocat a obrir-li un expedient disciplinari (un expedient contradictori i reglat), però ara no pot expulsar a qui ja és fora de la seva organització, ni es vol prestar a fer paripès per justificar un guió fals a la conveniència del PP.

 

Això sí,  tot plegat, fa la seva contribució (i en duim mil) al descrèdit dels partits i l'exercici de la política. Lamentable. Som ben conscients que el PSM no en treu res de bo, al revés, hem d'insistir en demanar disculpes per la seva responsabilitat en aquest fiasco, però, naturalment, ha hagut de reaccionar amb contundència i celeritat, sense consideracions mesquines (sense mirar pel propi profit, al revés), havent de dedicar temps i doblers a perseguir tota decisió que doni per bona la usurpació de les sigles del partit, i exigir responsabilitats a les persones que les perpetrin.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: