"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 18/07/2011

"Blanquerna, tramvia, carril bici: El PP més radical i delirant"

Article d'opinió del portaveu del Grup Municipal del PSM-IniciativaVerds-Entes a Cort, publicat al seu blog personal.Blanquerna, un eix cívic a l'Eixample palmesà, peatonal des de desembre de 2010, un èxit social indiscutible, famílies passejant tranquil·lament, gent conversant enmig del carrer, pares i mares amb cotxets, terrasses animades, nins jugant.

 

Decisió "política" del PP de'n Mateu Isern? A partir de dia 6 de juliol, que els cotxes i motos tornin circular al llarg de casi la meitat del carrer i puguin aparcar durant 10 minuts!! La única ciutat d'Europa on un eix cívic que funciona és "castigat" amb la interferència dels cotxes, podent provocar inclús situacions de perill pels vianants. Una decisió pressa en contra d'una aclaparadora majoria de veïnats (també d'una majoria de comerciants). Una autèntica aberració. Un retrocès en contra dels temps i de la ciutadania.

 

Motiu de la decisió? Compromissos "polítics" adquirits abans d'eleccions amb alguns pocs comerciants.

 

Conclusió? L'interès general, a norris!

 

Tramvia de la badia de Palma: Projecte inclòs dins el Pla Director Sectorial de Transports (PDST) per un govern del PP (2006). Impulsat i tramitat pel pacte de progrés durant el període 2007-2011. Ja ha superat vàries fases de la tramitació administrativa, informació pública i les obres podrien començar a finals de 2012. Els estudis de demanda garanteixen entre 12 i 14 millons d'usuaris anuals el primer any de funcionament. L'explotació no generaria déficit. Una solució de transport públic modern, ecològic, amb capacitat de transportar més viatgers i més ràpid que unes línees de l'EMT que, com la 15 (Palma-S'Arenal), van massa saturades, durant massa moments al dia, massa mesos a l'any. Una solució de transport públic a la "europea", sufragada amb els fons estatutaris pel govern central, que millora la mobilitat dels residents i dels nostres visitants, significant un valor afegit important pel producte turístic de la Platja de Palma. Un element dinamitzador de l'economia, una infraestructura basada en les noves tecnologies, la reducció d'emissions, necessària per donar una resposta més potent de transport públic a una determinada franja. Tots els experts en mobilitat internacionals que han conegut el projecte han avalat la seva viabilitat i necessarietat.

 

Decisió "política" del PP de'n Mateu Isern? Paralització del projecte de tramvia!! Apostam pel Metro?! Siguem seriosos, cap anàlisi mínimament rigorós justificarà la viabilitat d'una línia de Metro a Palma. Se necessita una demanda potencial d'usuaris per justificar la inversió que està molt enfora de les demandes que podria arribar a tenir qualsevol línia de metro a la nostra ciutat. En canvi, tots els estudis tècnics afirmen la viabilitat i necessarietat del tramvia de la badia de Palma.

 

Motiu de la paralització? El tramvia és molt car. Tothom sap (menys el PP de Palma, clar), que un km. de Metro costa una mitjana de 4 vegades més que un km. de tramvia!! A més, sempre ha quedat clar que el tramvia és una infraestructura que ha de finançar un Estat espanyol que du anys invertints quantitats ingents de doblers a la península en AVE's. Així va quedar plasmat també a l'Estatut d'Autonomia, que garanteix uns fons estatals anuals a invertir en una sèrie de infraestructures, com les de transport públic. Tots som conscients de les dificultats pressupostàries actuals de l'administració, però això no vol dir que no s'hagin de seguir fent totes les tramitacions necessàries perquè el tramvia sigui una realitat al moment en què la situació millori.

 

Conclusió? L'interès general, a la mar!

 

Carril bici d'Avingudes: Un gran èxit. En molt poc temps, mils de ciclistes circulen diàriament pel carril. S'ha de  tenir en compte que els canvis en les pautes de mobilitat són lents. Compleix una funció de vehicular i distribuir tots els viatges en bici que arriben al centre mitjançant la xarxa radial de carrils. La possibilitat de poder circular amb uns mínims de seguretat en bicicleta per Palma (sense carril era perillós) fa que molts de ciutadans passin a desplaçar-se en bici per la ciutat, reduint-se emissions, renous, ocupació d'espai públic pels cotxes, etc. No se compleixen els vaticinis catàstrofistes de col·lapse total a les avingudes.

 

Decisió "política" del PP de'n Mateu Isern? Suprimir el carril bici d'Avingudes i substituir-lo per un traçat aberrant, llarg, sinuòs, perillós, amb circulació compartida amb cotxes (no hi ha carril !!), i amb vianants (pen mig de la Plaça Espanya!). Un esperpèntic "carril bici" que costarà, en època d'austeritat, 200.000 Euros!! i que no complirà la funció que compleix actualment el carril d'Avingudes.

 

Motiu de la "gran" decisió? Donar resposta a queixes de taxistes i comerciants!! No comment. Evitar el col·lapse?! Però encara no han entès que el col·lapse el provocaran ells amb aquesta política de donar facilitats al cotxe i empitjorar les possibilitats dels desplaçaments en mitjans alternatius?!?!

 

Conclusió? Que Déu ens agafi confessats!

 

La conclusió de tot plegat és que el govern de la ciutat està en mans d'un PP radicalitzat, que pren decisions delirants sense la més mínima fonamentació ni contemplació. Els temes de mobilitat no són estrictament de dretes o d'esquerres. Són temes amb un component tècnic elevat, objectivables, amb estàndards internacionals. No pot ser que en ple 2011 estiguem discutint a Palma, una ciutat europea, una capital de la Mediterrània Occidental, sobre si han de tornar circular cotxes per un carrer peatonalitzat amb èxit, o sobre si suprimim carrils bicis enlloc d'ampliar la xarxa, o sobre si Metro o Tramvia. NO POT SER!!

 

L'única discussió possible entre dreta i esquerra en aquest camp de la mobilitat és sobre la velocitat i l'impuls dels canvis. Normalment l'esquerra fa avançar amb més decisió els canvis, animada per la persecució de l'interès general sobre qualsevol altre interès o consideració. Però la decisió sobre que toca fer-se a cada cas, en funció de les característiques de cada ciutat, se pot objectivar al màxim i hauria de quedar fóra de la discusió partidista.

 

Les decissions del PP de Palma són un autèntic deliri. S'ha de fer un Metro si els números surten per fer un Metro i un Tramvia si els números són de Tramvia. I a Palma els números surten per fer Tramvia. És una qüestió objectiva.

 

I s'han de peatonalitzar carrers i estendre les xarxes de carrils bici perquè així ho exigeixen els paràmetres de la nova mobilitat a les ciutats del nostre entorn. Per organitzar millor les nostres ciutats i guanyar qualitat de vida. Ni més ni pus. Aquest tipus de polítiques de mobilitat les duen a terme tots els governs de ciutats europees, independentment del seu color polític. També fa tramvies, carrers peatonals i carrils bici el PP a ciutats de la resta de l'Estat.

 

La pregunta és: Perquè tenim tan mala sort? Perquè tenim a Palma la dreta més obtusa i cavernícola de tot l'Estat? Perquè els ciutadans de Palma hem de patir el PP més indocumentat i rudimentari de tot Espanya?

 

La resposta és clara: perquè la ciutadania els ha votat majoritàriament.

 

Però el que no haurien d'oblidar J M Rodríguez, Gijón, Isern i Cia. és que la immensa majoria de ciutadans que dipositaren dia 22 de maig la confiança en la candidatura de'n Mateu Isern ho fèren amb l'esperança de què el PP fés les coses bé. I en temes de mobilitat està bastant clar, se pot objectivar molt, quines coses estan bé i quines estan malament. Fins ara totes les decisions del PP de Palma en aquesta matèria són nefastes, retrògrades, indocumentades. Pel bé de la ciutat esperem que en algun moment rectifiquin. Bastaria consultàssin una mica a alguns experts en la matèria. N'hi ha molts de dretes!

 

Des del grup municipal del PSM-IV-ExM no ens cansarem de denunciar aquesta deriva delirant del batle Isern i el seu equip, posant sobre la taula tots els arguments necessaris perquè puguin comprovar que s'estan equivocant greument. Desitj de veres que entrin dins la racionalitat i rectifiquin. Palma no se mereix aquesta involució.    

 

 

http://antoniverger.balearweb.net/


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: