"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 23/08/2011

'De trens i misèries'

Article d'opinió del diputat del PSM publicat al diari UH el dilluns 22 d'agost.Entre notícia i notícia sobre la crisi, hem seguit els avatars de l’AVE. El Ministre Blanco afirma que gastarà, enguany, aquest fatídic 2011, 6.000 milions d’euros en l’AVE de Galícia (tot bravejant que ja n’hi duu gastats 4.400 d’ençà que és ministre). Rajoy també està compromès amb aquest projecte històric... L’AVE d’Extremadura arranca: 3.800 milions.

 

Espanya és el segon Estat del món en quilòmetres d’AVE, el primer d’Europa, són molts de mils de milions. Amb passatgers no, certament; de fet, s’ha suprimit la línia Albacete-Cuenca-Toledo perquè duia 9 passatgers diaris, 9.

 

I per on més retalla Madrid? Idò aquí, a Mallorca, incomplint grosserament un modestíssim conveni que just pal·liava la vergonyosa marginació que hem patit durant l’orgia d’inversions ferroviàries. 440 tristos milions que s’havien de gastar entre 2008 i 2011. El Govern bestreia i l’Estat l’havia de compensar el cost íntegre. Així que el Govern anava gastant, superant el handicap de no tenir projectes en cartera, però l’Estat escatimava els pagaments.

 

I amb això arriba el PP. El PP autor del Pla de Transports que preveia tren arreu. El PP que, a l’oposició, tot i posar contínues traves a les inversions ferroviàries, exigia més tren, molt més tren, amb soterraments caríssims (Inca, Manacor, Santa Maria, Sineu...), metro a Son Espases, etc. I què fa Bauzà per complir? L’home que braveja de complir les seves promeses, atura els projectes... el PP fins i tot insinua que el tren és un mal negoci.

 

Cap retret a Madrid pel seus incompliments (Rajoy n’està encantat), les crítiques són per a l’anterior Conseller per haver cregut en els convenis, per haver cregut en el tren. Poc a poc transcendeix que l’entesa sobre el Pla Financer del PP, aprovat pel PSOE a Madrid, inclou no fer batalla pel conveni ferroviari. De fet, el document és d’un servilisme d’opereta (parl de la versió que m’ha arribat, perquè l’oficial, tot i la seva transcendència, no el coneixem!), el nou Govern fa la pilota a Salgado contraposant la posició de l’anterior executiu, que reivindicava finançament estatal i inversions; amb el seu compromís de quadrar els comptes només reduint despesa, suprimint les demandes a l’Estat.

 

El Conseller responsable fins i tot fa befa de la necessitat del tren i declara que, a ell, també li agradaria anar en helicòpter. En helicòpter. Idò. 

 

És mal de creure, però és el que hi ha. El 20N una nova oportunitat.

 

 

Antoni Alorda, PSM


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: