‘Incoherència ideològica i frau electoral’
Article d’opinió de Pere Sampol, publicat al diari Última Hora
El Partit Popular a l’oposició mai no va concretar cap mesura econòmica per posar remei a la crisi, però si que repetí fins a la sacietat els conceptes molt simples que inspiren la ideologia conservadora: per sortir de la crisi s’han de baixar els imposts per tal d’estimular el consum; al disminuir la pressió fiscal s’activa l’economia i s’incrementa la recaptació. I aquesta fou la idea central de la campanya del PP: l’augment d’imposts frena l’activitat empresarial i cauen els ingressos, mentre que baixar els imposts estimula l’economia, es creen llocs de feina i pugen els ingressos de les Administracions públiques.
La solució del Partit Popular per sortir de la crisi econòmica només era una: baixar els imposts per activar l’economia –circula un vídeo de Mariano Rajoy criticant, fins a deu vegades, la pujada d’imposts que aprovà el PSOE. Fins i tot a Balears el PP concretà la promesa de rebaixar l’IVA turístic per ser més competitius davant la resta de mercats turístics. I vet aquí que el primer Consell de ministres, presidit per Mariano Rajoy, aprovà una brutal pujada de l’Impost sobre la Renda de Persones Físiques, l’Impost sobre Béns immobles i l’Impost sobre les rendes del Capit al, a més de l’eliminació de les subvencions al gasoli professional, entre d’altres. Una reforma fiscal que penalitza, sobretot, les classes mitjanes, les petites i mitjanes empreses i els autònoms. Una reforma que retraurà, encara més, el consum i restarà competitivitat a les empreses. I quina ha estat la justificació d’aquesta monumental traïció als ideals conservadors?: ara la prioritat és reduir el dèficit. És una tonada que repeteixen totes les autoritats peperes. És una mesura temporal de dos anys per reduir el dèficit. O, quan es desdiuen de la seva promesa de rebaixar l’IVA turístic, és perquè ara la prioritat és la reducció del dèficit. Però, i que no es havien dit tot el contrari, què pujar els imposts provocava més crisi i més caiguda dels ingressos? On han quedat els principis liberals del PP? No han durat ni quinze dies després d’arribar a La Moncloa.
Com a excusa ens diuen que la reducció del dèficit via increment dels imposts és una exigència de la Unió Europea, a la vegada pressionada pel Fons Monetari Internacional i les agències de qualificació, en una evident contradicció de les polítiques neoconservadores que propugnen la reducció d’imposts. Aleshores, només existeixen dues possibles explicacions a tals despropòsits: O els conservadors no creuen en la seva pròpia teoria econòmica de que els impostos perjudiquen el creixement econòmic; o saben perfectament que l’ increment de la pressió fiscal en un període de recessió econòmica crearà més recessió, més crisi i més atur. El Fons Monetari Internacional ja ha pronosticat que els propers dos anys l’Estat espanyol entrarà en recessió.
Vol dir això que “els Mercats” imposen unes polítiques que erosionen l’economia de la Unió Europea? I què hi guanyen? Apart dels monumentals beneficis immediats que els especuladors financers obtenen amb la devaluació del deute públic dels estats, es destrueix el model econòmic conegut com a «Estat del benestar», qualificat de comunisme pels elements més radicals del conservadorisme. I, de passada, s’obri una gran oportunitat de negoci gràcies a les privatitzacions que forçosament originarà la fallida dels estats i que ja s’estan posant en marxa. Voleu dir que són tan maquiavèl·lics? I més.
|