"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 01/04/2012

L’Orquestra Simfònica, una prioritat en matèria cultural i turística

Article d'opinió de Joan Font, portaveu del grup PSM-IniciativaVerds-Entesa al Consell de Mallorca, publicat al Diari de BalearsQui s'imagina l'Albert Hall sense la London Symphony Orchestra?; qui evoca Berlín i no pensa en la seva Filharmònica (Berliner Philharmoniker); quants de milers de turistes viatgen cada any a Àustria per escoltar Strauss interpretat per la Wiener Philarmoniker?; qui pot ignorar el valor afegit que representa per a Amsterdam la seva Conzertgebaw (l'Orquestra Nacional d'Holanda)?...

 

Per posar només uns pocs exemples de destinacions turístiques europees de referència que no poden basar el seu atractiu en el sol i platja ni en l'oferta desmesurada de camps de golf o sobredimensionats complexos turístics, i on el clima no juga gaire a favor de la desestacionalització ni de l'oferta turística estable.

 

I, tanmateix, Londres, Amsterdam, Berlín i Viena són per a nosaltres destinacions turístiques indiscutibles, que han sabut fer dels seus valors artístics, de la seva història, del seu patrimoni i de la seva singularitat cultural el seu principal atractiu. Ciutats que no necessiten canviar-se el nom o amagar la seva llengua per resultar atractives i competitives en el mercat turístic internacional. Ciutats que aposten per les indústries culturals, que promocionen i potencien les seves expressions artístiques, que treballen per ser identificades pels seus museus i les seves orquestres, que presumeixen d'una prodigiosa vitalitat cultural, que donen suport als seus intèrprets i creadors, que creuen en la formació i la creació i que entenen l'experiència artística com un fet pluridimensional.

 

Si les Illes Balears no tenguessin una Orquestra Simfònica, seria la primera necessitat que detectaria un Pla de Promoció Turística mínimament solvent. Qualsevol gestor cultural identificaria, a Balears, l'existència d'una orquestra com una prioritat: per aconseguir turisme de qualitat, per combatre la imatge de destinació madura i obsoleta, per proposar una oferta cultural vehiculada en un llenguatge universal, per aprofitar els excepcionals escenaris de les Illes (el Castell de Bellver, l'Auditòrium de Palma, el Teatre Principal de Maó, Can Mises i Can Ventosa a Eivissa, el Palau de l'Almudaina, la Cartoixa de Valldemossa, el claustre de Sant Domingo de Pollença...), per aprofitar la relació entre Chopin i Mallorca...

 

Si l'Orquestra Simfònica no existís, no només l'hauríem d'inventar, sinó que seria una de les nostres principals prioritats en matèria cultural, econòmica i turística. No sembla més raonable, més viable, més econòmic i, sobretot, més intel·ligent protegir i conservar la gran orquestra que ja tenim?


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: