"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 17/05/2012

‘Sortir de la crisi, sortir d’Espanya’

Bartomeu Abrines, portaveu del PSM-Esquerra-Independents a l’Ajuntament de BinissalemXavier Sala i Martín (prestigiós economista, catedràtic de la Columbia University) ho deia fa poc: el govern ens vol protegir de la pressió dels mercats, però el que necessitam és que ens protegeixin del govern. Per què?

 

Idò perquè els mercats perceben que el govern no actua amb sentit d’estat sinó per interessos exclusivament partidistes (p.ex. el fet d’esperar, vergonyosament, a presentar els pressupostos fins després de les eleccions andaluses i asturianes). Perquè els mercats perceben que el govern no sap què ha de fer per sortir de la crisi. Observau que un dia es diu que no s’apujarà l’IVA i l’endemà es diu que sí, que es retallen certes partides però se’n mantenen d’altres de completament inútils: p.ex. la construcció d’un tren d’alta velocitat des de Zamora (65.000 habitants) a Galícia, amb una inversió de 5.000 milions d’euros (fixau-vos que és la meitat exactament del que s’ha hagut de retallar en educació i sanitat). Perquè el govern només sap donar la culpa a l’anterior govern de Zapatero però amaga, per exemple, que Aznar va comprar material bèl·lic (tancs, destructors, avions de combat) i que encara en devem 27.000 milions d’euros (segons notícia apareguda a l’ARA fa just uns dies). Deu ser el preu que va pagar per poder posar els peus sobre la taula del ranxo de Bush, a part de l’entrada en una guerra ignominiosa.

 

És absolutament indecent, obscè, que la crisi es faci pagar a les rendes més humils quan surten a la llum aquestes dades.

 

I en l’àmbit de l’administració que s’ha anomenat autonòmica? Idò tres quarts del mateix: som l’única comunitat en què el govern s’ha atrevit a tancar dos hospitals. Som l’única comunitat en què les baixes a l’educació només es cobriran si són de més de 30 dies. El govern espanyol només havia manat que es deixassin de cobrir les de menys de 10 dies.

 

Els nostres serveis sanitaris i educatius tornaran cinquanta anys enrere. I amb quina finalitat? Jo pens que és molt clara: privatitzar-los.

 

Però hem de saber que els 350 milions que el govern de Tutanramon Bauzà (expressió ben afortunada de Sebastià Alzamora) aconseguirà estalviar amb totes les mesures que ha implantat només són un 10% dels 3.500 milions d’euros que cada any Madrid se’n duu de les Illes i que no tornen. Segurament haureu sentit a parlar de l’espoli fiscal de Catalunya. El que pateixen les Illes és molt més greu: un 14% dels nostres impostos se’n van i no tornen.

 

Evidentment Bauzà s’entreté a dir que no té més remei que fer les retallades, a donar la culpa al govern del Pacte (sense esmentar que hem hagut de pagar amb escreix Palma Arenas, metros que són absolutament deficitaris i que s’inundaven, corrupció salvatge i malversació de cabals públics, hospitals amplíssims), a dur a terme un intent de fer desaparèixer la llengua dels nostres padrins i padrines. Però no se li acut demanar que l’estat ens retorni els doblers que ens roba. No, això no, no fos cas que de Madrid s’enfadin i no l’encimbellin a les més altes instàncies governamentals, que no l’ascendeixen fins als llocs on realment es té poder: Madrid.

 

Aquells que amb la seva sola presència havien d’aconseguir que el decurs de la crisi es giràs només han fet que aprofundir-la amb actuacions erràtiques i equivocades. Aquells que no baixarien imposts, que no apujarien l’IVA, que no minvarien la qualitat dels serveis públics ara no tenen cap rubor a aprofitar l’excusa de la crisi per fer tot just el contrari.

 

Sortir de la crisi? Potser el que hem de fer és sortir d’Espanya.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: