"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 14/01/2013

‘Democràcia rica, democràcia pobra’

Article d’opinió del diputat Antoni Alorda, publicat al diari Última HoraEls casos de finançament il·legal de partits, les diverses propostes per reduir despesa en càrrecs polítics o els freqüents retrets d’il·legitimitat (per frau a les promeses electorals, per desemparar la població, per l’extorsió des d’instàncies no democràtiques, pel finançament colonial que patim...); obliguen a plantejar canvis profunds.

 

No basten declaracions retòriques. El PP ens parla d’obertura mentre elimina fòrums institucionals de debat, com el Consell Econòmic i Social previst a l’Estatut, o el Consell de la Joventut...; i legisla a cop de decret llei. Ens parla de transparència, mentre amaga els ingressos del President. Bravegen de què una imputació per corrupció hagi comportat la dimissió del President del Parlament... mentre segueix essent diputat, i no s’ha tornat cap cèntim.

 

Precisament, la nova situació de Pere Rotger convida a reflexionar sobre les funcions del Parlament: què farà ara com un diputat més dels 33 que donen suport al President? Cantar-ne les lloances? És raonable dedicar el temps reservat al “control del Govern” a minuts publicitaris ad majorem gloriam del Govern? En la situació social que vivim? Potser fins i tot Bauzá hi ha reparat en l’evident prescindibilitat d’aquestes “feines” i per això insisteix que sobren diputats... ¿O el que realment vol és restringir les possibilitats de control i crítica al Govern, i la defensa de polítiques diferents? Perquè la proposta d’eliminar electes, persones elegides pel poble (diputats i regidors), afecta valors democràtics essencials: l’expressió de la pluralitat i el rol de l’oposició.

 

Si només es tracta d’estalviar, parlem del nombre de dedicacions exclusives, dels que “en viuen”, no del nombre absolut. O dels alliberats polítics assignats a la Presidència i la Mesa del Parlament, i dels cotxes oficials: Segur que el xofer de la Presidenta ha de ser de nomenament polític? Tots els membres de la Mesa han de tenir assistents “polítics” personals? Els diputats en dedicació plena, han de tenir un segon sou? Els membres del Govern, han de cobrar un sobresou per venir al Parlament? Limitem les despeses electorals, eliminem Diputacions (rebost de càrrecs polítics) o la Monarquia. Però d’això el PP no en vol parlar: vol estalvi o empobrir la democràcia?

 

Ben al contrari, necessitam modificar la legislació electoral perquè el Parlament representi el màxim de ciutadans, l’actual només en representa el 50%! Un Parlament que doni veu a la ciutadania, creant l’”escó ciutadà”, per exemple, o facilitant les iniciatives legislatives populars i preveient referèndums... Un Parlament que permeti discutir alternatives i aporti temps i recursos per fiscalitzar el poder.

 

Pobra democràcia si el que vol Bauzá és un Parlament servil, de lleials que l’ensabonin quan hi comparegui a tocar la lira... després d’haver calat foc arreu.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: