"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 18/06/2013

'Per una Europa de les persones, per una Europa dels pobles'

"És en el grup Verds-ALE que la coalició MÉS per Mallorca, un projecte nou i obert que recull sensibilitats molt diverses, hauria de participar en l’impuls del canvi necessari. Moltes organitzacions d’arreu de l’Estat formen part d’aquest grup, i en un moment d’urgència democràtica, serà una passa endavant molt important que les diverses forces que integren Verds-ALE conflueixin en una candidatura conjunta per a les properes eleccions europees"D’aquí a menys d’un any tindran lloc les eleccions al Parlament europeu, en un moment en el qual Europa, com a projecte polític, està molt devaluat davant l’opinió pública. Dècades de funcionament excessivament burocràtic i, sobretot, liderat per una tecnocràcia suposadament objectiva i asèptica, però que ha servit principalment per consolidar un model econòmic neoliberal al continent, han allunyat les institucions de la ciutadania. La Unió Europea és percebuda com una gran maquinària que escapa al control democràtic real dels ciutadans europeus.

 

D’altra banda, sovint els països membres han apostat més pels seus interessos propis, en clau exclusivament estatal, que per un vertader projecte europeista, que prengui en consideració el be comú i les oportunitats, socials, polítiques, econòmiques i de formació, que representaria un espai europeu cohesionat.

 

Això s’ha vist especialment agreujat amb la crisi econòmica, que va començar essent exclusivament financera, degut a les males pràctiques dels bancs, però que immediatament va contaminar l’economia real, la productiva, tant per la manca de crèdit disponible com per la mateixa fragilitat d’aquest teixit productiu, anquilosat després de dècades de concentració pràcticament exclusiva en la construcció i el turisme. Una crisi que ha afectat la pròpia salut econòmica dels estats, que s’han endeutat i retallat àmpliament drets essencials com la salut i l’educació per salvar les mateixes entitats financeres que van causar la crisi. Les “receptes” de la Troika (en la qual participen la Comissió Europea i el Banc Central Europeu) no han fet sinó empitjorar la situació de la gent i beneficiar els especuladors.

 

Davant aquest panorama, les properes eleccions europees seran un moment essencial per reorientar les prioritats de la política a nivell europeu. En primer lloc, cal que siguin l’ocasió per centrar les polítiques en les necessitats reals de les persones, dels seus drets i de les seves condicions de vida. Cal impulsar una renovació econòmica generadora de llocs de feina, que passa necessàriament per una diversificació del teixit productiu, amb quatre potes: la innovació, l’economia verda, la producció i el consum a nivell local, i l’educació de qualitat.

 

En segon lloc, el medi ambient, clau del nostre present i del nostre futur, així com el dels nostres fills. L’exhauriment dels recursos naturals, la destrucció del territori i el canvi climàtic no són fets inevitables, sinó la conseqüència directa de la sobreexplotació de la natura per satisfer els interessos econòmics d’una minoria a la qual l’únic verd que l’interessa és el dels bitllets. A les Illes Balears ho patim des de fa massa anys.

 

També és fonamental poder configurar una vertadera Europa del pobles, que superi l’artificial i sovint ineficaç divisió estatal, i que es basi en la radicalitat democràtica. És en aquest marc que cal impulsar el reconeixement de les legítimes aspiracions dels pobles que composen el teixit d’Europa a la plena sobirania, amb la defensa del dret fonamental a l’autodeterminació reconegut a la Carta de Nacions Unides.

 

Per aconseguir tot això cal que col·laborem entre totes aquelles i aquells que compartim aquesta visió i aquestes prioritats. A nivell europeu el grup Verds-ALE treballa des de l’any 1999 per aquests objectius, unint a un mateix grup parlamentari els representants del nacionalisme progressista, l’ecologisme i l’esquerra alternativa. Des de llavors, ha anat augmentant la seva presència i capacitat d’influència, esdevenint en aquests moments la quarta força al Parlament Europeu, amb una veu pròpia i decidida per una participació real de la ciutadania en la presa de decisions, el canvi de model socioeconòmic, la defensa de l’autogovern i la sostenibilitat.

 

És en el grup Verds-ALE que la coalició MÉS per Mallorca, un projecte nou i obert que recull sensibilitats molt diverses, hauria de participar en l’impuls del canvi necessari. Moltes organitzacions d’arreu de l’Estat formen part d’aquest grup, i en un moment d’urgència democràtica, serà una passa endavant molt important que les diverses forces que integren Verds-ALE conflueixin en una candidatura conjunta per a les properes eleccions europees. Una candidatura oberta a les formacions polítiques que s’hi vulguin incorporar des del compromís amb aquestes propostes, i que parteixi de la convicció que cal sumar per plantejar alternatives de futur al bipartidisme estatal que ha col·laborat activament en el disseny de les nefastes polítiques neoliberals europees actuals.

 

Biel Barceló, coportaveu de MÉS per Mallorca i secretari general de la Federació PSM-Entesa

David Abril, coportaveu de MÉS per Mallorca i coordinador d’IniciativaVerds

ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: