L’oposició i el Consell de Joventut reclamen una tarifa jove a l’EMT amb preu reduit per a menors de 30 anys
MÉS per Palma i PSIB-PSOE han presentat una proposta al ple de l’Ajuntament de Palma per establir una tarifa jove entre 16 i 30 anys, al mateix preu que la tarifa actual per a estudiants
A instàncies del Consell de la Joventut de Palma, els grups municipals MÉS per Palma i PSIB-PSOE han presentat una proposta al ple de l’Ajuntament de Palma per establir una tarifa jove a l’EMT per a joves entre 16 i 30 anys amb targeta ciutadana, al mateix preu que la tarifa actual per a estudiants.
“Si ets jove, però no estudiant, has de pagar el preu de resident, 80 céntims, encara que molt possiblement no tinguis feina, ja que la taxa de desocupació en menors de 25 anys és, aproximadament, del 57%” ha explicat el president del Consell de la Joventut de Palma, Albert Abad en roda de premsa, on ha comparegut junt als portaveus de MÉS per Palma, Antoni Noguera, i PSIB-PSOE, Aina Calvo.
“Creiem que els joves mereixen un tracte especial per part de l’Ajuntament pel que fa a la utilització del transport públic, donades les condicions que pateixen els joves, un dels col·lectius més desfavorits i amb manco recursos com a conseqüència de la crisis” ha reclamat Abad, explicant que han hagut de recorrer als grups de l’oposició “perquè el regidor de Mobilitat no s’ha dignat rebre’ns malgrat fa quatre mesos que li demanam”.
La proposta presentada conjuntament per l’oposició a Cort proposa “una revisió de la tarifa d’estudiant per ampliar-la a tots els joves menors de 30 anys o la implantació d’una nova tarifa que reconegui al col·lectiu, sense tenir en compte si som estudiants o no” ha explicat la socialista Aina Calvo.
“Abans d’aquesta estafa que és la crisi financera, els joves ja estaven en crisi: el preu de l’habitatge, contractes precaris, etcètera. Ara veritablement s’han convertit en un col·lectiu de risc. Davant això l’Ajuntament de Palma ha de prendre mesures urgents per pal·liar-ho, és corresponsable de garantir que els joves de Ciutat puguin construir els seus projectes de vida. I començar per facilitar l’accés al transport públic ha de ser una prioritat” ha defensat el regidor de MÉS per Palma, Antoni Noguera.
A més, Noguera denuncia la “impossibilitat del Consell de la Joventut de Palma de reunir-se amb el regidor de Mobilitat” i reclama que s’obrin els espais de participació necessaris per vehicular les respostes ciutadanes de forma directa i efectiva. “Aquest és un exemple més de les deficiències de l’actual model caduc de democràcia representativa”.
La socialista Aina Calvo ha afegit que “aquesta tarifa jove pot ser una mesura per incrementar els passatgers del transport públic i els seus ingressos”, i ha recordat que “el Govern de les Illes Balears ja aplica al transport interurbà de Mallorca descomptes del 50% per a joves menors de 26 anys i només l’EMT queda al marge d’aquest criteri”.
Així mateix, són varies les ciutats a l’Estat que ja ofereixen descomptes als joves entre el 16 i 30 anys, com a Sevilla, Màlaga, Alacant, i altres ciutats fins als 26 anys com a Barcelona, València, Saragossa, Valladolid, etc.A Palma, actualment existeix una tarifa d’estudiant de 45 céntims amb targeta jove i una tarifa reduida fins als 16 anys, pero entre 16 i 30 anys els joves han de pagar la tarifa general de 80 céntims.
“Demamam al batle Isern que passi de les bones paraules als fets perquè fer política moderna és que els joves tinguin el recolzament del seu Ajuntament per tenir accés al transport públic, un servei bàsic i més necessari que mai per a ells” conlou Calvo.
|