"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 25/05/2014

El Grup MÉS proposa grans acords socials en educació, economia i democràcia front a un Govern “prepotent i antimallorquíâ€

La coalició fa una valoració dels “3 anys de retrocessos†transcorreguts de la legislatura, i planteja acords de futur per encarar el darrer any que en queda amb l’objectiu d’aconseguir el canvi i “recuperar el futurâ€



Aquesta setmana es compleixen els tres anys de legislatura, des de les passades eleccions al Parlament (celebrades el 22 de maig de 2011). El Grup Parlamentari MÉS avui n’ha fet una valoració, i ha explicat com encara la recta final de la legislatura per tal d’aconseguir el canvi a les eleccions de l’any que ve.

 

Els diputats Biel Barceló, David Abril i Miquel Àngel Mas i la diputada Fina Santiago han comparegut davant el Parlament per fer la valoració, que han sintetitzat així: “3 anys de retrocessos, 1 any per a recuperar el futur”.

 

Fina Santiago ha explicat que el Govern Bauzá s’ha caracteritzat, d’una banda, per “la prepotència i l’autoritarisme”: és un Govern que “pràcticament no ha consensuat res amb l’oposició, i ha abusat dels decrets llei”. També “ha traslladat els problemes interns del partit al Govern”: 3 consellers de  Salut, 4 consellers de Serveis Socials, 2 d’Economia i Hisenda, 2 de Turisme. 2 d’Interior, 2 d’Educació, 6 directors de l’IB-Salut, 5 secretaris generals de l’IB-Salut...

 

Santiago també n’ha destacat la “manca de planificació”: “ara tanquem hospitals ara no, ara posam impostos ara no... L’únic objectiu que ha tingut clar des del principi, pel seu caràcter neoliberal, ha estat la reducció de serveis públics”.

 

Finalment, des del Grup MÉS lamenten el caràcter “antimallorquí” del Govern Bauzá: “no defensen els nostres interessos col·lectius davant Madrid (inversions estatutàries, REB, finançament...) i ataquen la cultura pròpia d’aquest país, fins al punt de considerar-la secundària”.

 

Les conseqüències d’aquest Govern: “en aquest moment tenim una societat menys justa i menys cohesionada que quan el PP va guanyar les eleccions. Hi ha més pobres i els rics són més rics, tenim uns serveis públics reduïts a la mínima expressió, més llistes d’espera...”. A més, la societat està “més crispada i més dividida, com es demostra clarament en el sector educatiu: on hi havia pau, Bauzá ha generat crispació i divisió”. Per tot això “esperam que d’aquí a un any puguem celebrar un canvi”.

 

Per la seva banda, Biel Barceló ha explicat com hauria de ser aquest canvi: “necessitam un Govern que tengui altres prioritats, molt diferents a les que ha tingudes el Govern Bauzá. Per una banda, un Govern que pensi en les persones, que pensi en crear una societat més justa i més equilibrada. També un Govern que defensi els interessos de Mallorca i de les Illes Balears i que defensi la nostra llengua i cultura, la nostra manera de ser. I finalment, un Govern que defensi els valors democràtics: la participació, la transparència...”.

 

El portaveu parlamentari del Grup MÉS aspira a “aconseguir una societat més justa, cohesionada i amb esperança”. Per això la coalició proposa tres grans acords: un acord social per l’educació, un acord social per un model econòmic de futur, i un acord social per a la millora de la qualitat democràtica.

 

L’acord social per l’educació passaria per “recuperar el diàleg i el consens en matèria educativa, per tal de retornar la normalitat a dins les aules”. Barceló considera que “la societat està demanant que la manera de fer de l’actual Govern s’acabi d’una vegada per totes, i que es tengui en compte l’opinió dels experts, dels docents i de tota la comunitat educativa”.

 

Pel que fa a l’acord social pel model econòmic de futur, Biel Barceló critica que “el Govern no s’ha plantejat quin model econòmic necessitam de cara als propers 15 o 20 anys, sinó que continua amb la inèrcia del passat, amb el model econòmic basat en l’especulació”. Per això, “cal un acord amb tots els agents econòmics i socials, escoltar la veu dels experts, per tal de diversificar l’economia, recuperar teixit industrial, apostar per nous sectors estratègics... En definitiva, definir el model d’economia que necessitam per als propers 10, 15 o 20 anys, que generi llocs de feina i prosperitat compartida”.

 

Finalment, l’acord social per millorar la qualitat democràtica “és necessari perquè en aquesta legislatura hi ha hagut retrocessos contra la llibertat d’expressió i contra la participació (llei de símbols, supressió d’òrgans de participació...), i perquè hi ha d’haver un avanç real per augmentar la transparència, la pluralitat democràtica i per desenvolupar la participació ciutadana, per tal que aquesta no es redueixi a anar a votar cada quatre anys”.





Documents

Evolució d'indicadors econòmics i socials 2011-2013 (591 KB)



      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: