"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 24/04/2015

Biel Barceló: “Les nostres idees han guanyat sempre. Ara volem prendre part del futur d’aquest país”

Extracte de la conferència ‘Com es fa una revolució’, impartida pel candidat de MÉS per Mallorca a la Presidència del GovernFarem la revolució del sentit comú. Farem una revolució amb 10 mesures concretes. L’objectiu és que les Illes Balears siguin un país creatiu, sostenible i solidari.

 

Primera proposta: Publicarem anualment el patrimoni de tots els membres del Govern.

 

Per què? Necessitam passes decidides a favor de la transparència, per fer front a la corrupció i fer fora la màfia. Un Govern amb Corrupció 0.

 

Segona mesura: Augmentarem cada any un 10% el pressupost destinat a l’Educació.

 

Que aconseguirem amb això? Que en només 1 legislatura, el pressupost per alumne s’incrementi gairebé en un 50%.

I que es podran fer? Millor atenció. Incrementar el desdoblament de grups. Disminuir la ràtio d’alumnes per professor. Més atenció a la diversitat dins l’aula. Més beques.

 

El tercer compromís concret és el de fixar una Estratègia Econòmica basada en 3 pilars.  

 

Canviar de model econòmic és imprescindible per poder crear llocs de feina i millors condicions de treball. Fixarem una Estratègia per tenir una economia basada en 3 pilars: Turisme de Qualitat, Indústria Exportadora i Economia del Coneixement.

 

No ens poden tractar com a analfabets econòmics. Tenim una experiència i “saber-fer” en aquests tres sectors molt importants. En Indústria, tenim un teixit d’indústries que molts altres voldrien.

 

Ens hem d’especialitzar en activitats que ens permetin vendre sense intermediaris, ni sense la necessitat de grans inversions o grans capitals. Petites produccions, amb segell de qualitat artesana, que ens distingiran de la resta. Guanyam per la qualitat i singularitat dels nostres productes.

 

Com ho farem?

 

El Govern de les Illes Balears destina 6 euros per persona i per mes pel foment de l’ocupació i les empreses. El Govern del País Basc, més del doble.

 

I en segon lloc, ho farem amb una infinitament millor formació: cursos de formació professional molt especialitzats, cursos per aprendre a fer els oficis tradicionals (vidrier, fuster...); els nous perfils que demanda el turisme o cursos de formació en les indústries emergents:

 

Canviarem aquesta economia. Perquè no volem més joves mallorquins preparats fent feina a fora. Els volem aquí.

 

Quart objectiu: Crearem un Districte d’Innovació a cada illa, per promoure l’economia del coneixement i la investigació.

 

El Parc Bit és una excel·lent iniciativa com a incubadora d’empreses: el va crear el 1er Pacte de Progrés ara fa 15 anys però ara ho hem d’estendre. Han de sortir de la incubadora i han de venir a l’interior de la ciutat.

 

Quanta gent preparada d’Europa no voldria venir a viure, crear i investigar aquí si els hi oferim els espais adequats, habitatge assequible i bones comunicacions amb Europa?

 

El cinquè compromís: Aplicar una Taxa de Reinversió Turística per a la millora de la destinació i el medi ambient.

 

Cercarem el diàleg i el consens amb tots els implicats: residents i els agents turístics privats. Però que tothom ho tengui clar: l’entorn natural, el paisatge, les platges, és patrimoni de tots. No només és patrimoni d’una Federació Hotelera.

 

Aquesta Taxa ens ajudarà a millorar la destinació i a crear llocs de feina de qualitat.

 

6na mesura: Reduirem les llistes d’espera, recuperant els 1.350 professionals sanitaris acomiadats

 

No podem tenir sanitat a dues velocitats: els que se la poden pagar (privada) i la resta. Les llistes d’espera maten. Les reduirem, recuperant els 1.350 professionals sanitaris acomiadats. I tornarem a donar a l’Atenció Primària tota la importància que es mereix.

 

La proposta número 7: Establirem una Renda Garantida (500 €) per a les famílies sense ingressos.

 

Perquè és necessari fer això? Per evitar que un problema econòmic (crisi puntal) es transformi en un problema social. Hem de poder donar solucions a situacions econòmiques molt greus i així evitar bosses de gent exclosa i desposseïda.

 

El compromís número 8 és el de triplicar la producció d’energies renovables.

 

Impulsarem bonificacions fiscals per les instal·lacions d’energia solar, eòlica i biomassa. Però sobretot, volem obrir un debat social sobre la compatibilitat de les renovables amb el territori. Hem de fer un esforç i haurem de sacrificar coses.

 

9è Objectiu concret: el de Creixement urbanístic Zero.

 

El creixement Econòmic a les Illes Balears ja no ha de ser sinònim de més construcció, ciment i carreteres: això és el model del segle passat. Si els nostres veïnats  (Còrsega, Croàcia, Menorca o Formentera)  estan menys urbanitzats, és de sentit comú que nosaltres no hem d’urbanitzar ni construir més.

 

I la darrera proposta: Pactarem només amb els partits que es comprometin a millorar el finançament de les Illes Balears i la gestió pròpia dels nostres aeroports.

 

Després de 38 anys de democràcia, cada any, els diputats de PP i PSOE a Madrid, voten al Congrés i al Senat pressuposts que castiguen sistemàticament els ciutadans de les Illes Balears.

 

Volem decidir sobre com gastam els nostres impostos. I això ho aconseguirem perquè només pactarem amb aquells que es comprometin a millorar el finançament de les IB: que votin aquí i a Madrid en favor dels ciutadans de les IB.

 

Les nostres idees han guanyat sempre

 

Si Cala Mondragó, Es Trenc, Es camí de cavalls, Sa Dragonera, Cabrera o Son Real són platges i paisatges protegits és gràcies a nosaltres. Nosaltres hem protegit Es Jonquet, el centre històric de Sineu, Ruberts, el Teatre Mar i Terra, la ruta de pedra en sec o la Sibil·la.

 

Sempre ens hem avançat als temps; hem fet avançar la història; i no ens ha faltat mai la raó. A vegades, ens ha faltat la força. Això sí. I per això ens ha duit més temps aconseguir-ho. Però igualment, ho hem aconseguit.

 

Defensàvem tot sols el reciclatge i no la incineració i avui som dels que més reciclam de tot l’Estat. Defensàvem el tren, el transport públic i un major ús de la bicicleta, i avui totes les ciutats europees ho estan fent.

 

El 1993 érem els únics que demanàvem un finançament autonòmic just i avui tots els partits ja ho duen al programa. Proposàvem tenir mitjans públics en la nostra llengua, i tothom se’ns tirava damunt. I avui ja ho tenim. I amb l’ajuda de milers de mallorquins, vàrem dur TV3 a les Illes. I la tornarem a dur.

 

N’Emili Darder, va guanyar? Sí. A vegades em deman: Què hauria pensat Emili Darder, si hagués vist 100.000 persones al carrer, en defensa de l’educació i de l’escola pública? Pareixia un visionari, però ja ho veis: ara és tot un país el que defensa la seva escola.

 

No és una exageració, és una descripció precisa: som gent il·lusionada, compromesa, pacífica. Que dóna el seu temps, esforços, doblers, idees, que munta candidatures fins al darrer poble de Mallorca. Que fa la campanya amb el pressupost més baix de tots. Que marcam la línia amb les nostra manera de fer festiva, imaginativa, amb propostes en positiu.

 

Volem prendre part del futur d’aquest país: no ho poden decidir tot a Madrid PP, PSOE, Podemos i Ciudadanos. 

 

És evident que no hem arribat allà on volíem, però, no haver arribat no significa que no haguem avançat. Ha estat en gran part gràcies als moviments socials i a l'instrument polític que nosaltres representam. Aquest país seria completament diferent si no haguéssim existit o si no haguéssim pogut fer la nostra feina. I no només seria diferent. Seria pitjor.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: