"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 27/04/2015

130.000 aturats: una cadena humana de Palma fins a Maó

Biel Barceló (MÉS): “Impulsarem un canvi de model econòmic per generar més i millor feina”INTRODUCCIÓ

 

La darrera enquesta de l’EPA ha posat de manifest que a les Illes Balears hi ha més de 130.000 aturats. Tants, que si totes les persones que estan a l’atur a la nostra Comunitat fessin una cadena humana, aquesta arribaria de Palma fins al Cap de Formentor i de Maó fins a Ciutadella. La cadena humana de la vergonya i de la pobresa.

 

PROPOSTA MÉS

 

Defensam un canvi de model econòmic: és imprescindible per poder crear llocs de feina i millors condicions de treball. Fixarem una estratègia per tenir una economia basada en tres pilars: turisme de qualitat, indústria exportadora i economia del coneixement.

 

No és de solució a curt termini, però hem de comença ja. La nostra economia no es pot basar només en el turisme de sol i platja.

 

Tenim una experiència i “saber-fer” en aquests tres sectors molt importants. En turisme ja ho coneixem tots. En Indústria: tenim un teixit d’empreses en calçat, en moble, en bijuteria i joieria...  També en agricultura i en les indústries agroalimentàries. I, sobretot, en les indústries més noves i emergents: fotografia, disseny, publicitat, fabricació de teixits, arts gràfiques, edició...

 

Com ho farem?

 

1. Amb suport pressupostari públic: per impulsar noves empreses, consolidar les existents, perquè cap empresa que factura tanqui per problemes de liquiditat, donant ajudes a l’exportació de productes –com ho permeten fer els fons europeus.

 

Per exemple, avui dia, el pressupost de l’Agència municipal encarregada d’impulsar el creixement econòmic (Palma Activa), la consolidació d'empreses i la formació a tot Palma, té un pressupost anual de 0,85€ per cada habitant. Ho heu llegit bé: l’Ajuntament no hi dedica ni el preu d’un cafè. Al macro Palau de Congressos s’hi han destinat més de 300€ per habitant

 

2. Amb una molt millor oferta formativa: cursos de formació professional molt especialitzats, com fan a Catalunya o Alemanya. Cursos per aprendre a fer els oficis tradicionals (vidrier, fuster...); els nous perfils que demanda el turisme (elaboració de cocktails, curs de reparació d’electrònica nàutica) o cursos de formació en les indústries emergents: aprendre a utilitzar i a produir en impressores en 3 Dimensions, per exemple.

 

Hem de millorar –en qualitat i quantitat– els Cicles Formatius de Grau Mitjà: falten places i falta una millor oferta de cursos: més actualitzats en contingut i més específics

 

3. Rehabilitació d’habitatges

 

El sector de la construcció ha expulsat a milers de treballadors del mercat laboral. No tot aquest col·lectiu es podrà reconvertir cap a la Indústria ni cap a l’Economia del Coneixement. Per aquest motiu, convé donar un impuls públic per tal de poder combinar la rehabilitació i millora dels habitatges existents i la generació d’ocupació en aquest sector.

 

A més, a mig termini, la política pública en habitatge és també una mesura per crear ocupació: la quota mensual de l’hipoteca a retornar mata qualsevol iniciativa emprenedora –que implica arriscar doblers i aprendre equivocant-se- o qualsevol inversió en formació especialitzada.

 

Per aquest motiu, dotarem un Pla d’Ajudes per a la rehabilitació d’habitatges. Els pobles i ciutats de les Illes Balears té zones amb un parc d’edificis privats vells i reparant-los, no només millora la condició de vida dels seus habitants sinó que generam ocupació en la construcció. El Govern Balears cofinançarà la rehabilitació d’edificis.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: